Gerçek Haberci'den Batuhan Kaya'nın haberine göre Son zamanlarda, İzmir’in düşük gelirli mahallelerinde yaşayan vatandaşların en büyük problemi kiralardaki astronomik artışlar oldu. Halihazırda asayiş problemleri ve yoksullukla mücadele eden vatandaşlar, hızla artış gösteren kira fiyatları karşısında evini ve mahallesini terk etmek ya da ailesiyle yaşamaya başlamak zorunda kalıyor. Mahallelerindeki kira fiyatları hakkında görüştüğümüz Emir Sultan, Ballıkuyu ve Devrim Mahallesi Muhtarları, kira zamlarının yüzde 100’den başladığını belirterek mahallelilerin kira ödemekte zorlandığını ifade etti.
Kiralarda yüzde 100’lük artış
Son dönemde kiralarda yüzde 100’lük bir artış olduğunu ifade eden Ballıkuyu Mahallesi Muhtarı Sami Elmas, ev sahiplerinin vatandaşları çeşitli bahanelerle evlerini boşaltması için ihtar ettiğini belirtiyor. Elmas, kirayı ödeyemediği için göç eden vatandaşların ardından boş kalan evlerin metruk hale geldiğini ve bu metruk binaların asayiş problemlerine neden olduğunu belirtirken, bu metruk binaların uyuşturucu zulası haline geldiğinin altını çiziyor. Elmas, Ballıkuyu Mahallesinin asayiş, metruk bina ve kiralardaki fahiş artış sorununu şöyle açıklıyor “Ev sahibiyle arasındaki sıkıntılarını bize ifade eden vatandaşlar oluyor, evden çıkacaklarını belirtiyor birçok vatandaş. Ev sahipleri vatandaşların evlerini boşaltmasını istiyor akrabam, yeğenim, oğlum, kızım gelecek bahanesiyle, bu gibi şeylerle de karşılaşıyoruz. Günü gününe kirasını ödeyen vatandaşların dahi çıkmasını istiyor ev sahipleri, hatta vatandaşlar ‘farkı neyse verelim de oturmaya devam edelim’ diyor ama maalesef ev sahipleri evlerini boşalttırmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Kontratı bitmek üzere olan vatandaşlara, ev sahipleri düşük kira sebebiyle evden çıkması konusunda ihtar veriyor. Tabii vicdana gelip anlaşan ev sahipleri de var ancak yüzde 30, yüzde 40 gibi bir oranla kiracılar bu sorunu yaşıyor. Ballıkuyu halihazırda vatandaşların terk ettiği bir mahalle ve metruk bina sorunu da baş gösteriyor bu sebepten ötürü. Metruk binalar hırsızların, balicilerin mekânı haline geliyor, bu binaların kapı-pencereleri sökülüyor ve bir asayiş problemi ortaya çıkıyor. Ballıkuyu dik yokuş ve merdivenlerden oluştuğu için bekçi ve polisler ara sokaklara girmeye cesaret edemiyor, dolayısıyla ciddi bir asayiş problemi ortaya çıkıyor. Bu bölgedeki metruk binalar uyuşturucu için zula noktası bile olabiliyor. Bu bölgede vatandaşların yaklaşık yüzde 50’si yoksulluk yardımı alıyor diyebiliriz. İBB ile Aşevi açtık ve bu Aşevi sayesinde bu verilere ulaştık. Yoksul olduğu için yardım alan vatandaşlar da geçimlerini günübirlik işlerle sağlıyorlar, genelde bu işler ev temizliği gibi işler oluyor. Bir şekilde hayatlarına devam etmeye çalışıyorlar.”
Yoksulluk yardımı kiraya yetmiyor
Devrim mahallesinde kira fiyatlarının 500 liradan 7 bin liraya kadar çıkabildiğini söyleyen Muhtar Neşe Kahraman, vatandaşların son zamanlarda ciddi zamlarla karşılaştıklarını ve ev sahiplerinin insafına kaldığını belirtiyor. Kahraman, mahallede yoksulluk yardımı alan oldukça fazla vatandaşın olduğunu belirtirken, mahallenin kiralardaki fahiş artış, asayiş, yoksulluk ve ulaşım problemlerini şöyle ifade ediyor “Devrim Mahallesinde evler 500 liraya da 7 bin liraya da kiraya verilebiliyor. Bu konuda vatandaş ev sahiplerinin insafına kalmış diyebiliriz, kimi var adaletli zam yapıyor kimi var bin 500 liraya oturandan zam döneminde 6 bin 500 lira istiyor, ‘vermezsen de çık’ diyor. Gecekondular genelde bin 500 2 bin bandından kiraya veriliyor. Son dönemlerde ciddi zamlarla karşılaştı kiracılar tabii ki, mesela bir kiracı ev sahibiyle davalık durumda şu anda. Son dönemde ciddi bir konut sıkıntısı baş gösterdi bu bölgede ve kirasını ödeyemeyenler taşınmak zorunda kalıyor. İnsanlar artık sırtlarını ailelerine dayayarak geçinmeye çalışıyor, kirasını ödeyemeyen ailesinin yanına taşınıp onlarla birlikte yaşamaya başlıyor. Mahallenin gecekondu kısmında yaşayan vatandaşlar oldukça düşük gelirli, bu vatandaşlardan yaklaşık 300 kişi yakacak yardımı alıyor, aralarında ayni ve nakdi yardım alanlar da var. Aile destek paketinden yararlananlar, dul, yaşlılık ve engelli maaşlarıyla geçinmeye çalışanlar var ve bu insanlar yoksulluk çekiyor. Tüm bu sorunların yanında mahallemizde asayiş problemi de var, özellikle uyuşturucu kullanımı ve ticareti ciddi derecede fazla seviyede oluyor. Karabağlar İlçe Emniyet Müdürü ve İl Emniyet Müdürü bu konuda çok titizler fakat hâkim karşısına çıkan uyuşturucu satıcıları ‘kullanıcıyım’ deyip serbest kalıyor. Ne yazık ki bir ulaşım problemi de yaşıyoruz, mahallenin gecekondu bölgesine otobüs çıkmıyor bir imar sorunu sebebiyle ve bu bölgede yaşayanlar arasında engelliler, yaşlılar ve hastalar var. Bu insanlar en yakın otobüs durağına ulaşmak için 1 km yürümek zorunda kalıyor, hatta geçen günlerde İBB’den geldiler ve bu konuda haklı olduğumu belirterek bunun çok büyük bir sorun olduğunu söylediler. Bu problemlerin tamamının çözüleceğini umuyoruz.
Emir Sultan savaş sonrasında terk edilmiş bir mahalle gibi
Emir Sultan Mahallesinden komşu mahallelere göç olduğunu ifade eden mahalle Muhtarı Hüseyin Heptepe, mahalledeki asayiş problemlerinin azaldığını ancak metruk bina sayısının 62’ye çıktığını belirtti. Heptepe, ortalama 30-40 hanenin kaldığını belirttiği mahallede, artık süreci akışına bıraktıklarını ve yerel yöneticiler ile Bakanlıkların çözüm üretmesi gerektiğini şöyle ifade etti “Ortalama 30-40 hanemiz kaldı Emir Sultan’da, buradaki hanelerin büyük çoğunluğu da ev sahibi zaten, kiralık evleri de hatır gönül diyerek ucuza veriyor ev sahipleri ve kiralar maksimum bin 500 liraya çıkıyor diyebiliriz. Asayiş konusunda da sıkıntılarımız hafifledi diyebiliriz. Eskiden madde bağımlılığı konusunda başı çekiyordu burası ancak bu konuda sıkıntılar hafifledi ve o eski hareketlilik yok. Tabii bir göç söz konusu Emir Sultan’dan komşu mahallelere ancak birçok sıkıntımız hafifledi diyebiliriz. Sadece geçmişte de görüldüğü gibi Emir Sultan’da adet olan bir olay var, insanlar en ufak bir kavga dövüşte yağma yapmaya girişiyorlar ve bu durum metruk bina sorununu artıyor. Bugün Emir Sultan’da 62 adet metruk binamız var. Savaş sonrası terk edilmiş bir alan gibi Emir Sultan. Artık süreci biraz da akışına bıraktık, ortada Bakanlık var yerel yöneticiler var, çözüm üretilmesi gerekiyor.”
YORUMLAR