Gayrimenkul sektörü yeni mezunları bekliyor

Türkiye’de pek çok sektör nitelikli eleman sıkıntısı yaşarken, çeşitli okullardan mezun olan gençler farklı nedenlerle istihdam piyasasına girmekte zorlanıyor. İşveren ve işçi arasında yaşanan diyalog eksikliği, bazı sektörlerde küçülme tehlikesini de beraberinde getiriyor.

Gayrimenkul sektörü yeni mezunları bekliyor

Türkiye’de pek çok sektör nitelikli eleman sıkıntısı yaşarken, çeşitli okullardan mezun olan gençler farklı nedenlerle istihdam piyasasına girmekte zorlanıyor. İşveren ve işçi arasında yaşanan diyalog eksikliği, bazı sektörlerde küçülme tehlikesini de beraberinde getiriyor.

Gayrimenkul sektörü yeni mezunları bekliyor
03 Haziran 2024 - 13:27

Türkiye’de son dönemlerde pek çok sektör, birbiri ardına eleman sorunu yaşadığını belirtiyor. Sektörler eleman sıkıntısı çekerken, çeşitli kademelerden mezun olan gençler de istedikleri işi seçememekten yakınıyor. İşgücü piyasasındaki bu belirsizlikler, sektör mensuplarını farklı çalışmalar yapmaya iterken, son çalışmalardan biri gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren temsilcilerden geldi. Emlak sektörünün sunduğu imkanlar, İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleşen seminerde ele alındı. Sektördeki güncel gelişmeler, staj ve istihdam olanakları, beş farklı liseden pazarlama, perakende ve satış danışmanlığı bölümünde okuyan 10. ve 11. sınıf öğrencilerine anlatıldı. 

 

İTİBAR KAZANIYOR 

Toplantının oturum başkanlığını yürüten İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Hakan Akdoğan, sektörde son dönemlerde bir imaj değişikliği yaşandığını ifade ederek, “Emlak danışmanlığı, önceden bir masa iki sandalyesi olan, belki hiçbir iş bulamayan kişilerin yapacağı meslek olarak görülürken, son yıllarda bu imajın değiştiğini görüyoruz. Mesleğimiz bilgi ve tecrübe olmaksızın yapılabilecek bir iş değil. Bir emlak danışmanı, kendini çok iyi yetiştirmek zorunda. Son yıllarda bu itibar yeniden verilmeye başlandı” diye konuştu. 

İNİŞ ÇIKIŞLARDAN ETKİLENMİYOR 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Toptan ve Perakende Satış Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cansu Şarkaya İçellioğlu da 23 yıldan bu yana binin üzerinde öğrenci mezun ettiklerini söyledi. İçellioğlu, “İnşaat sektörü ekonomideki iniş çıkışlardan çok etkilenmesine rağmen gayrimenkul sektörü bu dalgalanmalardan etkilenmiyor. Mezunlarımızın çoğu donanımlı bir şekilde iş hayatına atılıyor. Gayrimenkul, her zaman canlılığı olan bir sektör” diye konuştu. 

 

GENÇ GİRİŞİMCİLER AVANTAJLI 

Gençlerin emlak sektörü dahil kendi işini kurması halinde çeşitli vergi avantajlarından yararlanabileceğini belirten İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürü Burak Aydın da gençleri bu teşvikten faydalanmaya davet etti. Aydın, şu bilgileri paylaştı: “2000’li yıllarda genç işsizlik arttı. Bunun için pek çok teşvik devreye alındı. Genç girişimcilere yönelik kazanç vergisi istisnası bunlardan biri. 29 yaşını doldurmamış genç girişimciler, üç vergi dönemi boyunca bu istisnadan faydalanabiliyor.” 

 

HAYALLERİNİZDEKİ YAŞAM

İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Zeynep Sühran Aras da gayrimenkul danışmanlığının hayal edilen yaşam standartlarına ulaşmak için çok önemli bir basamak olduğunu söyledi. Aras, “Biz mülklerin alım satımını yapan kişileriz. Çoğu insanın ömründe bir kere aldığı bir mülk ve siz ona aracılık diyorsunuz. Aslında ne kadar önemli olduğunu buradan anlayabiliriz. Bilgi, donanım, adanmışlık ve tecrübe ile çok büyük başarılar elde edebileceğiniz bir iş” dedi. 

Toplantıda, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Genel Müdürü Kürşat Serkan Hakan ve Tesis Yöneticileri Federasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır da birer konuşma yaptı. 

SEKTÖR BÜYÜYECEK

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, “Sektör, inanıyorum ki özellikle gençlerin eğitimine önem vererek, verimliliği artıracak yenilikçi fikirleri destekleyerek, tesis yönetimlerinde kaliteli ve etkin hizmet sunulabilmesi için yeni süreçler başlatarak gelişmesini ve büyümesini sürdürecektir. Bunlar orta ve uzun vadede de Türkiye ekonomisine yarar sağlayacak türden adımlar olacaktır. Bu tür programları biz son derece önemsiyoruz. Çünkü bazen en ufak bilgiyi ya da deneyimi paylaşmak, büyük yatırımlara ya da yenilikçi eylemlere giden kapılar açabiliyor” dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum