Gayrimenkul sektöründe yenilik zamanı!

Gayrimenkul sektörü için yeni dönem başlıyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, sektörde yatırım alanlarının çeşitleneceğini açıkladı.

Gayrimenkul sektöründe yenilik zamanı!

Gayrimenkul sektörü için yeni dönem başlıyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, sektörde yatırım alanlarının çeşitleneceğini açıkladı.

Gayrimenkul sektöründe yenilik zamanı!
08 Ekim 2021 - 10:37

Gayrimenkul sektöründe hareketli dönem başlıyor. Hürriyet'te yer alan habere göre;“Gayrimenkul sektöründe konut, AVM ve ofis üçgeninin dışında da girişimcilik hareketi görüyoruz” diyen Kalyoncu, “Örneğin e- ticaret ve lojistik faaliyetlerinin artışı ile depo ve veri merkezi yapıları artmaya başladı. Ekonominin getirdiği dinamikleri iyi okuyan gayrimenkul girişimcileri de var. Bunun için de illa büyük ölçekli bir yatırımcı olmaya gerek yok. KOBİ ölçeğindeki bir yatırımcı belki AVM projesi yapamaz ama Tiny House ya da Glamping projeleri üretebilirler. Daha geniş spektrumda hareket eden bir gayrimenkul sektörü görebiliriz. Her girişimci faaliyet alanını çeşitlendirmeyi göz önünde bulundurur. Bunlar da önemli fırsatlar içeriyor” açıklamasını yaptı.

En büyük problem arsa

Pandemi zamanında azalan üretim ve artan maliyetler sebebiyle ev fiyatları her geçen gün artıyor. Konut geliştiricilerin yeni projeler hayata geçirmek için çalışmalara başladığını ve böylelikle yeniden arz talep dengelenmesinin sağlanacağını belirten Kalyoncu, en büyük problemin arsa maliyetleri olduğunu ifade etti. Kalyoncu, “Arsa sahibi ile geliştiriciler, arsadan ortalama olarak yüzde 50/yüzde 50 pay alıyor. Bu pay, İstanbul’un bazı bölgelerinde, örneğin Bağdat Caddesi’nde yüzde 75’e çıktığı zamanlar oldu. Bu oran zamanında gayrimenkul sektörüyle ilgisi olmayan kişilerin verdiği tekliflerle buraya çıktı. Aslında arsa sahibinin aldığı pay yüzde 30-40 seviyesinde olmalı. Bu konuda üyelerimizin bilinçli teklifler vermesi ve fiyatların sorunlu sınırlara gitmemesi konusunda da öneriler paylaşıyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Kalyoncu, “Örnek vermek gerekirse pandemiden sonra artan müstakil yapılarda ahşap daha çok kullanılmaya başlandı. Hatta çapraz lamine panel teknolojisi ile 10 katlı binalar yapılmaya başlandı. Şu anda betonarme yapıya göre yüzde 20 fazla maliyetle üretiliyor. Bu tür alanlara ilgi arttıkça, talep oluştukça üretim maliyeti daha da düşecektir. Önemli olan süreci kolaylaştıracak yatırımların yapılması. Biz de bunu destekleyecek girişimlerde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
 

YERLİ YEŞİL SERTİFİKA

Karbon ayak izi, atık yönetimi, su ve elektrik tüketimi gibi konularda artık daha büyük tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Kalyoncu, “Hızla değişen dünyaya uyum sağlamak için önceliğimizi Tabiat, Teknoloji ve Tasarım olarak belirledik. Bundan sonra 3T olarak belirlediğimiz bu prensiplerimizi derneğin tüm işleyişine adapte ediyoruz” dedi. Dünya çapında bildiğimiz sertifikaların hepsinin yabancı olduğunu, Türkiye’nin dinamiklerine uygun bir yerli yeşil sertifikasyona ihtiyaç duyduğunu belirten Kalyoncu, “Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir adım attı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yeşil Sertifika Bilgi Sistemi’ni (YES-TR) hayata geçirdi. Gelecek yıl ilk sertifikaların alınması bekliyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum