Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır bugünkü, 'Gayrimenkul yatırımında eğilim tersine döndü' başlıklı yazısında, "Türkiye'de yabancıya satışla elde edilen döviz geliri hızla azalırken, Türklerin alım için yurt dışına çıkardığı döviz hacminde ise istikrarlı olarak artış gözlemleniyor" dedi.
Bakır'ın yazısından bir bölüm şöyle: "Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’de, Türklerin diğer ülkelerde gayrimenkul alımlarında denge giderek tersine dönüyor. Yabancıya satışla elde edilen döviz geliri hızla azalırken, Türklerin alım için yurt dışına çıkardığı döviz hacmi giderek büyüyor.
Karşılığında vatandaşlık verilmesinin de etkisiyle son on yılda hızla büyüyerek Türkiye’nin cari işlemler dengesinde önemli bir gelir kalemi haline gelen yabancı alımlarında frene; Türklerin yurt dışı gayrimenkul yatırımlarında ise gaza basma eğilimi giderek belirginleşiyor. Bu yılın ilk dokuz ayında, Türklerin gayrimenkul edinimi için yurt dışına çıkardığı döviz, yabancıların bu amaçla getirdiği tutara yaklaştı.
Merkez Bankası’nın açıkladığı son ödemeler dengesi verilerine göre ocak-eylül döneminde Türklerin yurt dışı gayrimenkul yatırımları dolar bazında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 14,7 arttı. Artış eğiliminin başladığı 2023’ün ilk dokuz ayında 1 milyar 330 milyon dolar olan Türklerin yurt dışında gayrimenkul alımına ödediği döviz, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 526 milyon dolara ulaştı.
Merkez Bankası’nın ortalama dolar alış kuru ile çevrildiğinde Türklerin başka ülkelerde taşınmaz alımı için transfer ettiği paranın 50 milyar dolara yaklaştığı belirlendi.
Yabancıların Türkiye’deki gayrimenkul yatırımları ise ocak-eylül döneminde geçen yılın eş dönemine göre yüzde 23,8 düşüşle 2 milyar 188 milyon dolara geriledi. Buna göre gayrimenkul alımı için dışarı çıkan döviz, bu amaçla getirilen tutarın yaklaşık yüzde 70’ine ulaştı. Geçen yılın eş döneminde bu oran yüzde 46 düzeyindeydi.
2023’ün ocak-eylül döneminde yabancıların gayrimenkul alımı için Türkiye’ye getirdikleri dövizden Türklerin bu amaçla yurt dışına götürdükleri sermaye düşüldüğünde bu alanda 1 milyar 540 milyon dolar olan net giriş, bu yıl aynı dönemde 57 daha az olmak üzere 662 milyon dolarda kaldı.
Eylül sonu itibarıyla son bir yılda ise yabancılar Türkiye’den 2 milyar 878 milyon dolarlık gayrimenkul satın alırken, Türklerin yurt dışındaki alımları 1 milyar 978 milyon dolara ulaştı. Yıllık bazda karşılıklı gayrimenkul yatırımlarında net giriş 900 milyon dolar oldu.
'TÜRKLER NEDEN YURT DIŞINDAN EV ALIYOR?'
Yurt dışında konut alan Türklerin büyük bölümünü, gelir dağılımında bozulmanın da etkisiyle ortaya çıkan yeni varlıklı kesim içinde “yatırımcı” tip alıcılar ile çocuklarının eğitimi ve kariyeri için uzun vadede yurt dışına yerleşip orada yaşamak isteyenler oluşturuyor. Bu eğilim son zamanlarda ABD ve Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle gayrimenkul fiyatlarının görece uygun düzeylere inmesi ile daha da arttı.
Yurt dışında kira gelirinin gayrimenkulün satış fiyatından çok daha hızlı artması da maddi imkanları olan kesimi dış ülkelerde alıma yönelten faktörlerin başında geliyor. Dolar bazında kira geliri elde edip Türkiye’de harcamanın avantajı, yurt dışı konut alımını cazip kılıyor. Bu arada Türk vatandaşlarının giderek büyüyen vize sorunu da onları, oturma izni, çifte vatandaşlık gibi imkanları da beraberinde sunan yurt dışı konut alımına itiyor."
YORUMLAR