Emlaksitem.com'un haberine göre İster evinizin sadece evinizin mutfağını yenileyin, ister apartman girişine seramik döşetin, elektrik veya sıhhi tesisat tamiratı veya tümden bir ev yenileme tadilatı yapmak isteyin. Hepimizin ilk aklına gelen soru; işinin ehli, güvenilir bir ustayı nasıl bulacağım?
Sorumuzu basitleştirelim: Evimizde büyük işler yapmamız gerekiyor. Makul bir fiyata düzgün bir iş çıkaracak ve bizi hayal kırıklığına uğratmayacak bir inşaatçı bulmanın en iyi yolu nedir?'
İşinin ehli uzmanların, müteahhitlerin bu konudaki fikirlerini sizin için derlemeye çalıştık. Temel olarak
Güvenilir bir inşaat ve tesisat ustası bulmanın iki temel yolu olduğunu söyleyebiliriz.
İlki kapsamlı araştırma yapmayı içerir. Arkadaşlarınızdan ve işi inşaat olan profesyonellerden tavsiyeler alın. Ancak bir kişiye çok uygun gelen çok iyi referans ettiği bir kişinin diğeri için çok te iyi sonuçlar çıkaramayabilceğini unutmayın. Onaylar özneldir. Ve sadece bitmiş işi değil, aynı zamanda inşaatçının bütçe, lojistik, katılım, yerinde çalışma, dağınıklık, toz, kir ve gürültü açısından komşulara saygıdan oluşan tüm süreci nasıl ele aldığını değerlendirerek bunları kontrol etmelisiniz.
Potansiyel inşaat ustasından önceki müşterilerin bir listesini istemekten çekinmeyin. Daha önce kimler ile çalıştıklarını varsa o işlerin birer fotoğrafını görmek isteyin. Doğrudan usta ile iletişime geçmekten çekinmeyin. Ve onlara sormak için bir soru listesi hazırlayın.
İkinci yol, sadece sezginizi kullanmaktır. Bu elbette risk içerir. İnsan sarrafı tarafınıza çok güvenmeden önce unutmayın ki sonuçta bir yabancıyı evinize davet ediyorsunuz. Neden onlar hakkında hiçbir şey bilmediğiniz halde zor kazandığınız paranın potansiyel olarak büyük bir kısmını onlara vermeyi kabul edersiniz?
Bu iki temel yol dışında iyi ve güvenilir bir inşaat ustasını seçmek ve nasıl iletişim kuracağınız hakkında 20 madde hazırladık:
1) Bir ustanın bu genel inşaat, tadilat veya elektrik ve sıhhi tesisat ustası olabilir, kendilerini size nasıl sundukları hakkında davranışlarına ve kelimelerine dikkat edin. Abartılı vaatler verenlerden, çok ucuza iş, çok pahalı fiyat verenlerden kaçının. Sürekli olarak sizi dinlemeyip söze giren ve akıl veren kişilerden de doğal olarak uzak durmaya çalışın.
2) Aletlerinin, araçlarının ve ekipmanlarının kalitesini ve durumunu göz önünde bulundurun.
3) Anlaşmak için aradığınız ustayı sadece kılık kıyafetine göre değil, sözleri, referansları ve bilgisi ile değerlendirin.
4) Çok hızlı fiyat veren kişilere şüpheli yaklaşın. Sizden bir teklif oluşturmalarına yardımcı olacak ölçekli çizimler ve bir yönlendirme isteyip istemediklerine bakın.
5) Bir çizim üzerinde bir çizgiyi hareket ettirmek bir duvarı hareket ettirmekten çok daha kolaydır! Çoğu sorun, orijinal çizimlerden farklılıklar doğurur. Bu değişiklikleri uygulamak ekstra maliyetiyle ortaya çıkar. Bu nedenle çizimleri iyi değerlendirin. Son onayı vermeden önce çizimlerden ve özelliklerden memnun olduğunuzdan emin olun. Çünkü bir çizim üzerinde bir çizgiyi hareket ettirmek yerine bir duvarı hareket ettirmek üzere olabilirisiniz. Ardından tüm ayrıntılar olan ve oluşabilecek maliyetler üzerinde önceden anlaşın.
6) Bir inşaatçıya karar verdiğinizde, aşamalı ödemeleri belirten bir sözleşme düzenleyin. Asla nakit olarak iş bedelinin tamamını ödemeyin. Ödemeleri de yalnızca sözleşmede kararlaştırılan aşamalarında yapın.
7) Genellikle internet üzerinden usta seçerken kılı kırk yarın. Referanslarını gözden geçirin. Yorumlarını dikkatlice okuyun. Internet üzerinde sürekli benzer yorumlar varsa bir nebze şüphelenin. Bazı hırslı para kazanma peşinde olanlar bu yorumları özellikle sayılarını arttıracak kadar uğraşmış olabilir. Ancak temelde gerçeklikten uzak yorumlar olabilir.
8) Çoğu iyi inşaat ve tadilat ustası her zaman meşguldür. Bu yüzden reklamlarınıza geleni değil beklediğiniz ustayı seçmek daha doğru olacaktır. Hemen işe başlayabilecek olan herkese karşı dikkatli olun. İşin büyüklüğüne göre bazen aylarca ustanın müsait olmasını beklemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak güvendiğiniz bir usta ise inanın buna değer. Bunun yanında unutmayın. İyi ustaları bekleme süresi uzun olabilir. Fakat gerçek güvenilir ve işinin ehli usta işe başladığında programlı, düzenli ve en kısa sürede işi teslim eden kişidir. Bu yüzden iş esnasında oluşan gecikmelerde taviz vermeyin. Aynı anda sizin işleriniz dışında başka işlerde yapmaya çalışan bir usta ile karşılaştığınızda çok geçerli bir sebepleri yoksa iş akdini fesh etmeyi dahi düşünün.
9) İşin başından ayrılmayın. Her süreçte mutlaka ustanıza işi denetlediğinizi hissettirin.
10) Tadilat yapan ustanın küçük detayları yapıp yapmadığına önem verin. Örneğin duvar içi bir kablo çektikten sonra duvarı eski haline getirip getirmediğine bakın.
11) Tadilat sırasında çıkabilecek ekstra problemler için önceden konuşun. Çalışma esnasında yapılan yanlışlıkların sorumluluğunu kabul etmeyeceğinizi, sorumluluklarını almaları gerektiği konusunda önceden konuşun. Arızalanan bir ev eşyası veya elektrik tesisatı olursa bunun tamirini beklediğinizi iletin.
12) Çalışma sırasında temizlik ve düzen konusunda hassas olmaları gerektiği konusunda sıkı bir ön konuşma yapın. Kimse güzel bir oturma odası çıkacak diye beton kaplı bir halıyı çöpe atmak istemez.
13) İşin büyüklüğüne göre iki veya daha çok kişi çalışan kişiler daha güvenilir olacaklardır. Bir ekip olarak gelmeleri evinizin güvenliği açısından da bir teminat olur.
14) Kullanılacak malzemeyi ve kalitelerini detaylı olarak sorun. İşin büyüklüğü veya küçük olması önemli değildir. Ustaların her daim daha düşük kalite malzeme kullanma isteği olabilir. Fakat malzeme kalitesinden kesinlikle kısmayın. Misal ucuz Çin malı bir elektrik sigortası, çok kısa zamanda yeni bir usta ile görüşme yapacaksınız demektir. Küçük büyük her malzemeyi sorgulayın, mutlaka en ucuzu değil bütçenizin kaldırabileceği ölçüde daha kaliteli markayı talep edin. Vaktiniz varsa malzemeyi kendiniz alın.
15) Başından kendi kişiliğiniz hakkında da konuşun. Israrlı biri olduğunuzu, iyi bir iş görmek istediğinizi vurgulayın. Ve eğer bir usta içinize sinen şekilde ise çok da fazla pazarlık yapmayın. Makul bir indirim isteyin ama bu isteği çok zorlamayın.
16) İyi yapılanları söyleyin ve takdir edin. Genel olarak işin durumundan memnunsanız ama yapılan işlerden birini beğenmediyseniz önce iyi yapılan bir işten konu açıp, o işi takdir edip sonra beğenmediğiniz noktalardan bahsedin.
17) Güvenilir bir usta bulmanın ilk şartlarından önceki güvenilir ustanızı kaybetmemektir. O yüzden işini iyi yapan her usta ile mutlaka iyi şekilde ayrılmaya çalışın.
18) İş aşaması öncesi ve sonrasında ödemelerinizi geciktirmeyin. Güvendiğiniz o ustaya bir sonraki işinizin ne zaman düşeceğini belli olmaz.
19) İşini beğendiğiniz ustanın ismini unutmayın. Mutlaka telefonlarını ve iletişim bilgilerini kaydettiğinize emin olun. Bir sonraki işinizin de güvenilir ustasının o olmasını sağlarsınız.
20) Konuşmalarınızda iş detayları hakkında önceden tartıp biçin ve usta ile son konuşmanızda kararlı olun. Karşınızda iyi bir usta dahi olsa kararsızlık ve sürekli değişin istekler iyi bir ustanın kötü bir iş çıkarmasına neden olacaktır.
YORUMLAR