17 Ağustos depreminin yıl dönümünde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, İstanbul genelinde 1 milyon 200 bin yapı bulunduğunu belirtti. Yün, bunların 800 bininin 2000 yılı öncesi inşa edildiğini ve olası bir depremde yaklaşık 200 bin yapının kullanılamaz hale geleceğini öngördüklerini ifade etti. Yün, olası bir büyük depremde 200 bin binanın yıkılması durumunda İstanbul'da 3 milyon kişinin barınma sorunu yaşayabileceğini belirtti.
Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre Maraş depremlerinin ardından 'Deprem Seferberliği Planı' başlatıldığını belirten Yün, özellikle içme suyu ve doğalgaz gibi kritik altyapıların dayanıklılığının artırılması gerektiğini vurguladı. İstanbul’un kuzeyinde 10 yeni lojistik merkez kurulacağını söyleyen Yün, İstanbul Yenileniyor Platformuyla 50 bin konutun finansman desteği ile dönüştürüleceğini ifade etti. İBB’nin 16 ilçede 29 kentsel dönüşüm projesi yürüttüğünü belirten Yün, 6 bin 420 konutun tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildiğini söyledi. Yün, 5199 konut inşaatının devam ettiğini söyleyerek devam eden projeler için 52 milyar, planlanan projeler için 33 milyar liralık bütçe ayırıldığını ekledi.
'BİNALARIN YÜZDE 10’U DÖNÜŞTÜ'
İBB’nin KİPTAŞ aracılığıyla 3 bin 798 adet sosyal konut nitelikli bağımsız birim ürettiğini aktaran Yün, en riskli 10 alan arasında Haliç’in batısı ve Fatih, Zeytinburnu, Güngören, Esenyurt gibi ilçeler bulunuyor. İnşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte İBB'nin emekli vatandaşların inşaat maliyetlerinin yüzde 65'ini karşılayacağını ifade eden Yün, mevcut kira yardımının artırılması gerektiğini söyledi. Deprem toplanma alanlarının teknik olarak iyileştirildiğini belirten Yün, bu çalışmaların deprem sonrası mahalle bazlı bir planlamaya evrilmesi gerektiğini vurguladı.
İstanbul’un sürekli yapılaşma baskısı altında olduğunu ifade eden Yün, yaklaşık 300 mahallede toplanma alanlarının idari mahalle nüfusuna göre bir metrekarenin altında olduğunu belirtti. Yün, İBB'nin meslek odalarıyla iş birliği içinde olduğunu belirterek merkezi yönetim ve yerel yönetimin iş birliği yapması gerektiğini söyledi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından riskli ilan edilen toplam bina sayısının 92 bin olduğunu ifade eden Yün, “Yani dönüşmesi gereken bina sayısının yüzde 10’u dönüşmüş durumda. Bu koşullarda hazır bir kent olduğumuzu söylemek mümkün değil” dedi. Yün, olası bir depreme koordinasyon dâhilinde hazırlanıldığını vurguladı.
YORUMLAR