Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Programın hedefinin tek haneli enflasyon olduğunu söyledi. İlk konutunu alacaklara destek çalışması yapılacağını belirten Yılmaz, "İlk konut edinimini destekleyici çerçevede hareket edeceğiz. Merkez Bankası ile BDDK'nın bu konuda çalışması var, konut arzını artırmak durumundayız" dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Aslında yapılacak kampananın detayları çok net değil, önümüzdeki ay yani eylül ayı ortasına doğru bu çerçevede detayların netleşmesini bekliyoruz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yaptığı açıklama çerçevesinde baktığımızda yapılacak düzenleme aslında konut edinimini kolaylaştırmayı hedefliyor.
‘İLK KEZ EV SAHİBİ OLACAKLAR İÇİN MODEL OLUŞTURACAK’
Tabi konut edinimi dediğimizde gerek birinci el gerekse de ikinci el konutlarda aslında konuta erişebilirliğin özellikle ilk kez ev sahibi olacak kişiler için yeni bir model oluşturmasını bekliyoruz.
‘İNŞAAT FİRMALARI KONUT ÜRETİMİNDEN ÇEKİNİYOR’
Özellikle son dönemde düşen ipotekli satışlar ve kiralık talebinin de yükselmesi konutta krizi daha da derinleştirdi. İnşaat firmalarının aslında yeni konut üretiminden çekindikleri bir piyasa söz konusu.
Ürettikleri konutun artan maliyetlerinden dolayı müteahhitler ‘Özellikle acaba biz bunu bitirdiğimizde satabilir miyiz?’ endişesini oluşturuyor.
Bu nedenle gerek birinci el gerekse de ikinci elde böyle bir düzenleme sektörün önemli bir beklentisidir.
Düzenleme mevcut konut kredilerinden farkı ne olacak? Şua anda BDDK’nın bazı sınırlamaları var. Gerek birinci el gerekse de ikinci el konutlarda kredilerde kısıtlı bir tutar söz konusu.
‘KREDİ MİKTARI YÜZDE 80’E ÇIKARILMALI’
Bunun biraz gevşetilmesini bekliyoruz. Örneğin 5 milyon TL’ye kadar ekspertiz değeri olan bir konut için çekilebilecek kredi 2 milyon TL seviyelerindeyken, yeni yapılacak düzenlemede en azından bu oranın yüzde 80’lere çıkartılması olumlu olarak değerlendirdiğimiz bir konu.
VADE NE KADAR OLACAK?
Daha önceki kampanyalara baktığımızda kredi vade oranında da bir uzatma bekliyoruz. Özellikle kalıcı mortgage dediğimiz ve 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme mümkün olabilir.
ÖZEL BANKALARDA FAİZ ORANI NE KADAR?
Önemli bir diğer etken de son dönemde özellikle özel bankalarda aylık 2.90’a kadar çıkan konut kredileri faiz oranlarının nispeten tüketiciler için kabul edilebilir seviyeye düşürülmesidir.
YENİ KAMPANYA İÇİN FAİZ ORANI NE OLABİLİR?
Burada da çok net belli olmasa bile belki 1.20-1.50 aylık faiz oranı seviyelerinde bir kampanya sektör tarafından talep edilebilir.
İlk defa ev alacak kişiler için olan bu düzenleme sınırlı bir düzenlemedir. Bu şekilde yapılacak düzenlemenin yatırım amaçlı konut alacaklar için değil de, gerçekten ihtiyaç sahiplerinin konut erişimine imkan sağlaması nedeniyle faydalı olacağını sektör temsilcisi olarak düşünüyoruz.
KİMLER FAYDALANABİLECEK?
Bazı sınırlandırmalar söz konusu olabilir. Daha önce benzer türden sayılabilecek kampanyalarda, örneğin taşınmazı alacağı şehirde yakın zamanda (son 1 yılda) konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa da hisse oranının yüzde 50’den fazla olmaması gibi kriterler getirilebilir.
Özellikle ilk defa konut alacak kişiler için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabilir. Bu çerçeveler genişletildikçe kredi kullanım oranı daha sınırlı hale getirilecektir.
Satın alınan konutta belki belli bir süre oturma şartı da farklı bir düzenleme olarak karşımıza çıkabilir. Bu sayede özellikle gerek kentsel dönüşüm gerek sınırlı arz ile yükselmeye devam eden konut kiraları satışla bir nebze daha olsun gevşeyebilir.
Burada asıl amaç tabi inşaat firmalarının üretiminin belli bir seviyede en azından korunabiliyor olmasıdır.”
YORUMLAR