İnşaat çalışma alanlarında yeni dönem başlıyor!

Türkiye'de yapı güvenliğini iyileştirmeyi hedefleyen düzenlemeyle, yapı müteahhitleri ve şantiye şeflerinin, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi bulunmayan ustaları çalıştırması yasaklanacak.

İnşaat çalışma alanlarında yeni dönem başlıyor!

Türkiye'de yapı güvenliğini iyileştirmeyi hedefleyen düzenlemeyle, yapı müteahhitleri ve şantiye şeflerinin, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi bulunmayan ustaları çalıştırması yasaklanacak.

İnşaat çalışma alanlarında yeni dönem başlıyor!
11 Ekim 2024 - 14:51

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan değerlendirmeler sonucunda, inşaat süreçlerine dair bazı yeni düzenlemeler yapılması kararlaştırıldı. Bu çerçevede, "Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı" hazırlandı ve ilgili kurum, kuruluşlar ile meslek örgütlerinin görüşleri alınmak üzere gönderildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan düzenleme yürürlüğe girerse, yapı müteahhitleri ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan ustaları çalıştıramayacak. İnşaatlarda çalışacak ustaların, e-Devlet Kapısı üzerinden "Şantiye-M Sistemi"ne kaydolması ve her 5 yılda bir bu kaydını yenilemesi zorunlu olacak. Bu düzenlemenin yapı güvenliğini artırması hedefleniyor.

"NİTELİKSİZ USTALAR YAPI KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe özellikle taşıyıcı sistemlerde çalışan ustaların belgelendirilmesinin, yapıların sağlamlığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çeken Tellioğlu, yapı güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurguladı ve “Yalnızca sorumluluğu müteahhit, mimar veya yükleniciye atmak yeterli değil. Bir inşaat sürecinde, proje çizen mühendis, ruhsat veren belediye, işi yürüten müteahhit, çalışan ustalar, malzeme tedarikçileri gibi birçok paydaş var. Herkesin yeterli bilgi ve donanıma sahip olması şart” dedi.

Niteliksiz ustaların yapı kalitesine zarar verebileceğini belirten Tellioğlu, “Demirci, uygun olmayan demiri doğru demir olarak sunabilir. Betoncu, düşük kalitede beton kullanabilir. Usta, demirleri örerken düzgün bağlamayabilir veya projeye uygun hareket etmeyebilir. Bu tür durumlar yapı güvenliğini ciddi şekilde riske atar” ifadelerini kullandı.

"KAZALARIN ÖNLENMESİ VE YAPI KALİTESİ AÇISINDAN KRİTİK"

Tellioğlu, inşaat sektöründe taşıyıcı sistemi oluşturan ağır işlerde çalışan ustaların belgelendirilmesinin zorunlu hale getirilmesi ve daha önce kaldırılan teşviklerin yeniden uygulanması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Ustalık belgesi zorunluluğu, hem iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması hem de kazaların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca, yapı kalitesinin artırılması için de bu gereklilik önemlidir. Mevcut belgelendirme sistemi ise kişiyi yetiştirmekten ziyade, kişinin usta olup olmadığını sınayan bir yapıda. Ancak, belgelendirme sonrası ustaların performansında yeterli iyileşme sağlanmıyorsa, bu sürecin gözden geçirilip eğitimle desteklenmesi büyük önem taşıyor."

YORUMLAR

  • 0 Yorum