İzmir kamuoyunun uzun süredir tartıştığı Zorlu Konak gökdelen projesinin yankıları sürüyor. Eski tütün depolarının yıkımına başlanmasının ardından tekrar gündeme gelen gökdelen projesine yurttaşlar ve meslek odalarından itirazlar art arda gelirken projenin akıbeti de belirsizliğini koruyor.
İzmir’in kalbi olarak nitelendirilen Konak’a inşa edilmesi planlanan Zorlu Konak gökdelen projesi tartışmaları siyasetin de bir numaralı gündem maddesi haline geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, son yaptığı açıklamada gökdelen projesinin durdurulacağını hukuki işlemlerin başlatıldığını açıklarken, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da ruhsatı iptal edeceğini duyurdu.
Konak Belediye Meclisi harekete geçti
Zorlu Konak gökdelen projesiyle ilgili yaşanan tüm gelişmelerin ardından son olarak Konak Belediye Meclisi’nin Ocak ayı meclis toplantısında alınan kararla, gökdelen projesi Konak Belediyesi’nin bünyesindeki Mimari Estetik Komisyonu’na gönderilerek yeniden değerlendirilmesi için adım atıldı.
Zorlu Holding projede ısrarcı
Kent siluetini bozacak gökdelen projesinin hayata geçirilmesi için Zorlu Holding’in ısrarı da sürüyor. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, daha önce yaptığı açıklamada, “Projenin her şeyi hazır. Ancak ne zaman başlayacağımız belli değil. Proje 60 katlı değil. Ancak ister 150 kat yaparsın, istersen 2 kat yaparsın. Oradaki emsali uygulayacağız” demişti.
Konak Belediyesi’nden meslek odalarına resmi davet yok
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Mimari Estetik Komisyonu’na sevk edilen gökdelen projesinin ruhsatı için meslek odalarından görüş alacaklarını ve fikir alışverişinde bulunacaklarını açıklamıştı. Ancak Konak Belediyesi’nden meslek odalarına herhangi resmi bir davetin ulaşmadığı öğrenildi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Konak Belediyesi bünyesindeki Mimari Estetik Komisyonu’ndan herhangi resmi bir davet gelmediğini bildirdi. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de resmi davetin gelmediğini bildirdi.
Projenin iptali için atılması gereken adımlar neler?
Başkan Alpaslan, gökdelenin Mimari Estetik Kurul aracılığı ile engellenmesi yerine ruhsat sürecindeki hukuksuzluklar nedeniyle engellenmesinin daha doğru olacağını belirtti.
Alpaslan, “1/5000 ve 1/1000 planlar arasında uyumsuzluk varken ruhsat verilmiş. Bu argümanla ruhsatın iptal edilebilir. Mahkeme süreci devam ediyor. Yakın zamanda geçmiş dönemde yapılan 1/5000 planın mahkemeden iptal kararı gelecek” dedi.
“Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlarını güncellemesi gerek”
Mahkemeden gelecek iptal kararının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlarını gökdelenlere izin vermeyecek şekilde yeniden düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Alpaslan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi 1/5000, Konak Belediyesi de 1/1000’lik planları güncellerse kent merkezinde yüksek yapılar engellenmiş olur” diye konuştu.
“Konak Belediyesi’nin de uygulama imar planlarını yenilemesi gerekiyor”
Alpaslan, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği imar planlarının yanı sıra Konak Belediyesi tarafından meclis kararı ile alınan gökdelen projesinin olduğu bölgeyi kapsayan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının da iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
Alpaslan, “Yeni 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı kararlarına uygun yeni bir 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapılması gerek” dedi.
“İmar planlarının düzenlenmesinin ardından ruhsat iptal edilmeli”
Alpaslan, imar planlarının düzenlenmesinin ardından ruhsatın iptal edilmesi gerektiğini dile getirirken, “Planlama süreci tamamlanmasının ardından Konak Belediyesi tarafından düzenlenmiş olan ve gökdelene izin veren inşaat ruhsatı iptal edilmeli. Ancak önceki imar planlarına göre yapılmış olan imar uygulaması ile oluşan yeni parselasyon planının da iptal edilmesi, yeni bir kararla eski parselasyon planına dönülmesi gerekiyor” dedi.
“Yeni tapuların çıkarılması lazım”
Alpaslan, imar planları düzenlenmesi, ruhsatın iptal edilmesinin ardından sonraki işlemin tapuda olduğunu açıkladı. Alpaslan, tapuda düzenlemelerin yapılması gerektiğini hatırlatırken, “Son yapılan İmar uygulaması iptal edilip yeni imar uygulaması ile oluşacak eski parselasyon planına göre tapuda yeni tapuların iptal edilmesi, eski parselleri içeren yeni tapuların çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.
Son adım yeni imar planı, yeni ruhsat
Alpaslan, tüm bu adımların atılmasının ardından yeni inşaat ruhsatlarının verilebileceğini bildirirken, “Son olarak gökdelene izin vermeyen yeni planlar ve yeni parselasyon planı doğrultusunda düzenlenecek yeni imar durumuna göre inşaat ruhsatı verilebilir” dedi.
YORUMLAR