Kalem kalem İZBETON raporu: İZBETON Genel Müdürü Kaya, kentsel dönüşüm karnesini açıkladı

İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, İZBETON’un 3 yıl içindeki faaliyetlerini paylaştı.

Kalem kalem İZBETON raporu: İZBETON Genel Müdürü Kaya, kentsel dönüşüm karnesini açıkladı

İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, İZBETON’un 3 yıl içindeki faaliyetlerini paylaştı.

Kalem kalem İZBETON raporu: İZBETON Genel Müdürü Kaya, kentsel dönüşüm karnesini açıkladı
10 Ocak 2022 - 19:07

Gerçek Haberci'den Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sık sık tartışılan İZBETON iddialarına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in talimatıyla İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya son noktayı koydu. İZBETON’un 3 yıl içerisindeki faaliyetleri meclis toplantısı öncesinde meclis üyeleri ve vatandaşlar ile paylaşıldı.
“4 milyon 386 bin 147 tonluk asfalt çalışması yapıldı”
İZBETON’un tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirten Kaya, “Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar İzmir genelinde 4 milyon 386 bin 147 tonluk asfalt çalışması yapıldı. İnşaat ve kentsel alan ekipleri, yine aynı dönemde 4 milyon 236 bin 297 metrekare parke kaplama çalışmasına imza attı. Sathi kaplama ekipleri, toplamda 6 milyon 625 bin 293 metrekarelik çalışma yaparak, toplam 301 adet köy ulaşım ve üretim yolunu yeniledi ve üreticilerimizin tarlalarına, bahçelerine daha rahat ulaşabilmesi için tüm imkanlarını seferber etti” dedi.
“İZBETON kaynaklarıyla okul inşa etmek için düğmeye basıldı”
İzmir merkezde; Mürselpaşa Bulvarı'nın Gıda Çarşısı'na bağlantısını sağlayacak yeni yan yol, Bayraklı Soğukkuyu, Konak Vezirağa, Çiğli Ata Sanayi ve Bornova Nilüfer Caddesi'nde yeni yol ve kavşak imalatlari tamamlandığını kaydeden Kaya, “507 adet köy ve mahallenin yolları ile meydanları parke taşı ile kaplandı.  Acil Çözüm Ekibi projesi kapsamında Bornova, Konak, Buca ve Karabağlar'da 109 iş bitirildi ve hemşehrilerimizin acil ihtiyaçlarına derman olundu. Başkanımız Tunç Soyer'in talimatıyla, Karabağlar Abdi İpekçi Mahallesi'nde, tamamen İZBETON kaynaklarıyla sıfırdan bir okul inşa etmek için düğmeye basıldı” diye konuştu.
İZBETON kendi kaynaklarıyla mobilya üretecek
Kaya, İZBETON’un 2021'de toplam 40 milyon liralık yatırımla makine parkını güçlendirdiğinin altını çizdi ve ekledi:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden alınan 60 milyon liralık borçlanma yetkisi kapsamında, 20 milyon liralık daha yatırım yapılacak ve bu yetki amacına uygun olarak kullanılmış olacaktır. Bunların içerisinde 1 adet asfalt kazıyıcı, 1 adet asfalt serim aracı, 1 adet kırma eleme tesisi, 1 adet asfalt distribütörü ve tank, 4 adet tam donanımlı servis aracı ile toplam 25 adet TIR ve kamyon yer alıyor. İZBETON'un merkez şantiyesinde Kent Mobilyası Fabrikası'nın inşaatı tamamlanmak üzere. İZBETON, bu fabrikada kendi kaynaklarıyla kent mobilyaları üretecek ve belediye kaynaklarının verimli kullanılmasına imkân sağlayacak.  İZBETON, üretim ve uygulama çalışmalarının kalitesini artıracak akredite laboratuvar kurmak için düğmeye bastı.”
İZBETON’un kentsel dönüşüm karnesi
 
Kaya, İZBETON’un ilk aşamada Karşıyaka Örnekköy 3’üncü etap ile 4’üncü etap ve Gaziemir Emrez'deki Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanlarında yüklenici olarak görevlendirildiğine dikkat çekerek, “4’üncü Örnekköy 4’üncü etap kentsel dönüşüm alanı, 18 Kasım 2020 tarihinde alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı doğrultusunda, 29 Aralık 2020 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol ile İZBETON taahhüdü altına girdi. Alandaki 91 bina ve 137 bağımsız bölümün tahliyesinden sonra yıkım işlemleri 15 Şubat 2021 tarihinde başladı ve 07 Nisan 2021 tarihinde tamamlandı. Proje hizmet alım işi için 26 Şubat 2021 tarihinde ihale yapıldı, 03 Mart 2021 tarihinde firma ile proje işi için sözleşme imzalandı” ifadelerini kullandı.
4’üncü etap proje firmasına yer teslimi 8 Mart 2021'de yapıldığını hatırlatan Kaya, “Zemin etüdü başladı. Avan Proje ile 25 Mayıs 2021'de Karşıyaka Belediyesi'ne ruhsat başvurusu yapıldı. İnşaat ruhsatları, ada parsel bazında 26 Ağustos 2021 ve 06 Eylül 2021 tarihlerinde alındı, alan güvenlik perdeleriyle kapatıldıktan sonra temel kazıları başladı. GDZ Elektrik ile yapılan protokol kapsamında 20 Aralık 2021'de aydınlatma direkleri kaldırıldı. İnşaatların imalatı için 07 Ocak 2022 tarihinde S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi ile kat karşılığı anahtar teslim sözleşme imzalandı” açıklamasını yaptı.
“3 Haziran 2021 tarihinde binaların yıkım işlemleri tamamlandı”
Kaya, 3’üncü etap, 18 Kasım 2020 tarihinde alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı doğrultusunda, 29 Aralık 2020 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol ile İZBETON taahhüdü altına girdiğini söyleyerek, “26 Şubat 2021 tarihinde proje hizmet alım ihalesi yapıldı. 03 Mart 2021 tarihinde proje firması ile sözleşme imzalandı ve 08 Mart 2021 tarihinde proje firmasına yer teslimi yapıldı. Bölgedeki 65 bina ve 157 bağımsız bölüm, Mart 2021'de güvenli bir şekilde tahliye edildi, 08 Nisan 2021'de yıkım başladı ve 3 Haziran 2021 tarihinde binaların yıkım işlemleri tamamlandı ve zemin etüdü başladı” sözlerine yer verdi.
“Firmalarla görüşmeler devam ediyor”
Gaziemir-Emrez’de 15 Haziran 2021 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalandığını vurgulayan Kaya, şunları söyledi:
“08 Temmuz 2021 tarihinde yer teslimi yapılarak alan, İZBETON'a teslim edildi. Proje hizmet alım ihalesi 23 Eylül 2021 tarihinde yapıldı ve 27 Eylül 2021 tarihinde proje firmasıyla sözleşme imzalandı. · 30 Kasım 2021 tarihinde zemin etüdü çalışmaları başlatıldı. Proje alanının içinde bulunan Aktepe pazaryerinin taşınma süreci devam ediyor. Aktepe pazaryerinin taşınmasının ardından, elektrik direklerinin deplase işleri ve alanın güvenlik perdesiyle kapatma işlemleri yapılacak. Tüm bu işlemler yapılırken, inşaat imalatları için müteahhit firmalarla görüşmeler devam ediyor.”
“Yama işlerinin yüzde 96’sı tamamlandı”
İZBETON, sorumluluk alanlarındaki çalışmaları kapsamında, 3 yıl içinde toplam 1 milyon 826 bin 173 metrekare tranşeyi asfalt ile kapatıldığını aktaran Kaya, “Böylece, 2021'de İZBETON'a iletilen kurum kazılarından ortaya çıkan tranşelerin yaklaşık yüzde 92'si tamamlanmıştır. Kalan yüzde 8'lik miktar ise hava koşullarına bağlı olarak, İZBETON'a teslim edildiği tarihten itibaren yaklaşık 30-45 günlük çalışma programı dahilinde kapatılabilmektedir. Ayrıca, yine sorumluluk bölgelerinde 3 yılda 106 bin 307 adet yama kapatılmıştır. Böylece, İZBETON'a iletilen yama işlerinin yüzde 96'sı tamamlanmıştır. Kalan yüzde 4'lük kısım ise yine aynı sürede kapatılabilmektedir” dedi.
‘Acil Çözüm’ raporu
Kaya, ‘Acil Çözüm’ projesi kapsamında, yapılan önemli çalışmalardan bazılarını paylaşarak, “Peker Parkı, yapılan dev yatırımla baştan sona yenilendi. Yürüyüş yolları, yeni hali saha, altyapı düzenlemeleri, modern oyun gruplarıyla parkın çehresi değişti. İzmir genelinde, Acil Çözüm projesi kapsamında toplam 21 adet yeni yeşil alan ve park yapıldı. Çok sayıda yol yenileme ve çevre düzenlemesi faaliyeti gerçekleştirildi” diye konuştu.
Karabağlar'a yeni bir okul kazandırıldığını kaydeden Kaya, “Abdi İpekçi Mahallesi'nde, bin öğrenci kapasiteli Orhan Kemal İlkokulu ve Ortaokulu'nun proje aşaması tamamlandı. 2022'nin ilk çeyreği içerisinde yapım ihalesine çıkılacak. Buca Göksu ve Konak Lale mahalle muhtarlıklarına mini kütüphaneler inşa ettik. Karabağlar Salih Omurtak ve Kemalpaşa Örnekköy başta olmak üzere birçok mahallede mini kütüphane imalatlarımız devam ediyor. Konak Lale Mahallesi'nde; spor tesisleri, oyun grupları, yürüyüş yolları, yeşil alanlar, dinlenme alanları ve yaklaşık 250 metre uzunluğunda, 10 metre yüksekliğinde istinat duvarı ile bölge güvenli bir hale getirildi. Behçet Uz Rekreasyon Alanı'nda içerisinde yeni ibadet alanlarının da bulunduğu parkın C bölümü baştan sona yenileniyor. Toplamda 4 ilçede ve 16 mahallede, altyapıdan çevre düzenlemelerine, yeşil alanlardan yol yenileme çalışmalarına kadar, İzmirlilerin hayatına etkileyen 109 iş başarıyla tamamlandı” açıklamasında bulundu.
“İZBETON, ise 12 milyon 69 bin lira kâr etti”
Kaya, son olarak mecliste AK Parti grubu tarafından sıkça dile getirilen ‘İZBETON battı, zarar ediyor’ iddialarına net bir şekilde cevap verdi. Kaya, “Döviz kurlarında meydana gelen yükseliş ve buna bağlı olarak girdi maliyetlerinde gerçekleşen hızlı ve fahiş artışlara ve İZBETON'un gelirlerinin bu kadar hızlı artmamasına rağmen, gerekli tasarruf tedbirleri alınarak İzmir'in dört bir yanında birçok alanda çalışmalara devam edilmektedir. İZBETON, ekonomide yaşanan sıkıntılara ve hizmet odaklı bir şirket olmasına rağmen, bütçesini doğru yöneterek 2019 ve 2020 yıllarında kâr etmeyi başarmıştır. Şirketimiz, 2019 yılında 18 milyon 810 bin lira, 2020 yılında ise 12 milyon 69 bin lira kâr etmiştir” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum