İzmir’in Karaburun ilçesi Küçükbahçe Mahallesi’nde, Özel Çevre Koruma Bölgesi(ÖÇKB) olmasına rağmen Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş tarafından 300 bin metrekarelik bir alanda Güneş Enerjisi Santralı (GES) kurulması planlanıyor. Bölgede yapılan çalışmalar esnasında çam ağaçlarının bir kısmı kesilirken, alanın tamamının çam ormanı ve tabanın da makilik olduğu, ayrıca 300 bin metrekarelik alanda binlerce çam ağacın daha kesileceği öğrenildi.
BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre proje ile ilgili ise yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Proje sahasının, “Zeytin Ağaçlı Tarla” olarak parsellenen bu büyük alanlar, bugün Web Tapu-Kadastro sisteminde hâlâ “Zeytin Ağaçlı Tarla” olarak geçmesine rağmen, GES projesi için arazi uygunluğu çalışmalarında “zeytin ağacı yoktur” diye projeye izin verildiği iddia edildi.
GES’in kurulacağı alan, ÖÇKB ilan edilen sınırlar içinde ve İris Gölü ile Küçükbahçe’ye su sağlayan Karareis Barajı arasında. Bir kenarından da konut alanları ile komşu. GES Projesi’nin İris Gölü’ne uzaklığı ise sadece birkaç yüz metre. Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanı olma özelliğine sahip İris Gölü çok sayıda kuş, sürüngen, memeli, bitki türü için ve özellikle göçmen kuşlar için önemli. Yakınına yapılacak bir GES ile başta kuşlar olmak üzere tüm sulak alan ekosistemine olumsuz etkiyecek.
Karaburun Kent Konseyi’nden edinilen bilgilere göre; proje sahası olarak seçilen alan, uydu görüntülerinden de görüleceği üzere yoğun orman alanı iken, bugün bu ormanın traşlandığı ve toprağın da sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığı belirtildi. Projenin arazi uygunluğu çalışmalarında ise “bölgede çam ağacı yoktur” denerek projeye izin verildiği iddia edildi.
Proje alanının, Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde olmasına rağmen Web Tapu/Kadastro sisteminde ÖÇKB sorgulamasında tanımlanmadığı belirtildi.
İRİS GÖLÜ’NÜ BİLE PARSELLEMİŞLER!
Proje sahasının İris Gölü sınırına yaklaşık 500 metre mesafede olması dikkat çekerken, sit alanı içerisinde olmamakla birlikte İris Gölü’nü içerisine alan birinci derece sit alanına ve aynı zamanda Karareis Barajı’nın drenaj kanalına da bitişik.
Bölgede, 1970’li yıllarda Karaburun Yarımadası’nda yüzölçümlerinde 300/500 dönümlük alanlar ve İris Gölü de dahil olmak üzere arazilerin paylaşılarak (parselasyon) yapılarak özel mülkiyete geçiş sağlandığı kaydedildi. Devlette ait hazine arazinin çevredeki köylüler tarafından uzun süreli kullanıldığı tespit edilmesi sonrası kullanıcılara önce kiralanarak 10 yıl üzeri kullanımdan sonra ise özel mülkiyete geçme hakkı bulunuyor.
Karaburun Kent Konseyi, yaptığı açıklamada proje hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, “İris Gölü ve Karareis Barajı’nı, yok oluş noktasında tehdit altında bırakan, yaratacağı ekolojik yıkım konusunu hiç umursamayan bu ‘proje’ hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı; ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyor ve Sevtur Turizm ve Ticaret AŞ.’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine aykırı ve suç teşkil eden yatırımının acilen durdurulmasını tekrar talep ediyoruz” denildi.
Öte yandan CHP İzmir Milletvekilli Mehmet Ali Çelebi, yapılmak istenen GES projesine tepki göstererek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yazılı soru önergesi verdi.
YORUMLAR