Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren, mesken ve iş yerleri kiralamalarından elde edilen gelir için kira gelir beyannamesi süreci başlıyor. Mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” yani kira geliri olarak ifade edilmektedir. Bu durumda gelirler belli koşullar altında gelir vergisine tabi tutuluyor.
KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?
Kira beyannamesi vermek için ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek ya da www.gib.gov.tr internet adresine girerek kolaylıkla beyanname verebilirsiniz. Sistemde bulunan Hazır Beyan sayesinde kolayca kira geliriniz için gerekli işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca bir cep telefonu uygulaması olarak da sunulan bu sistemi telefonunuza indirerek işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üstü mükellefler, okuma yazması olmayanlar ile engelli ve hastalar “444 0 189” numaralı Vergi İletişim Merkezi'nden yardım isteyebilecek. Bu kimselere randevu sistemine göre Maliye Bakanlığından bir memur yardımcı olacak. Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek.
KİRA BİLDİRİM FORMU BAŞLIYOR
Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında atılan adımlara kirayla ilgili uygulama da eklendi.
Bu yetenek GİB, Dijital Vergi Dairelerinden ortaklara yönelik "Kira Bildirim Formu" yayınladı. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesine abone olursa kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle giriş sistemi yaparak forma ulaşabiliyor. e-Devlet şifresi ile gerekli bilgilere erişim sağlanabiliyor. Uygulamaya girildiğinde "Değerli üyemiz, bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edebileceğinizi destekleyebilirsiniz." tezahür görülüyor.
Bu mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle sahiplerinin beyanlarını yapabilecekleri mümkündür. Böylece düşük kira bedeli gösterilenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiçbir beyanda bulunmayanlar ortaya çıkarılmış olacak. Bu adımın vergi kaybı ve kaçağının korunmasında önemli bir özelliğin görülmesi bekleniyor.
EMLAKÇILAR DA YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, GİB'in incelemesi sırasında, vergi dairesi müdürlüklerinde bulunan uzun süredir kayıtlı sahaya mensup olan ve ev sahiplerinin ziyaret ettiğini ve burada kiralara ilişkin soruları yönelttiğini söyledi. Akçam, "'Kiranız ne kadar, geçmiş yıllardan bu yana kiranız ne kadar arttı, kiranızı yatırdığınız IBAN numarası nedir, evi emlak olup olmadığı ya da ev sahibi aracılığıyla mı kaldınız?' gibi sorularla vatandaştan bilgi alınıyor. Eğer kendisi veya ilgili kişi yoksa eve ihbarname bırakılıyor. Sorularla aynı zamanda emlakçılar da denetleniyor." dedi.
Vatandaşların Dijital Vergi Dairesi üzerinden "Kira Bildirim Formu" alanından da bu bilgilerin izlenebilmesine olanak sağlandığına işaret eden Akçam, ev sahiplerinin beyanlarının sahiplerinin verileriyle karşılaştırıldığını dile getirdi. Akçam, bu süreçteki bilgilerin tutulmaması durumunda cezai müeyyide uygulanacağına dikkati çekerek şöyle konuştu:
"Her yıl ev sahiplerinin kira beyannamesi vermedikleri var. Düşük kira bedelini gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiçbir beyanda bulunmayanların sayısı oldukça fazla. Bunun ayrıntıları için güzel bir çalışma."
KİRA BEYANNAMESİ VERME SÜRECİ 1 MART'TA BAŞLAYACAK
Akçam, beyanname verme sürecine yaklaştığını hatırlatarak ev sahiplerine de şu uyarılarda bulundu:
"Kira beyannameleri, 1 Mart'tan itibaren verilmeye başlanıyor. GİB'in internet portalı üzerinden adı verilebiliyor. Eğer portal üzerinden beyanname yaşanırsa mali müşavirden, muhasebeciden de destek alabilirler. Vatandaşın kendi sorumluluklarını yerine karşıladıktan sonra vergisini ödedikten sonra korkulacak bir ortam yok. Kira vergisinde belli istisnai durumlar da var. Yıllık kira geliri 33 bin liradan az olanlar vergiden muaf oluyor. Bunun üzerindeki kira gelirleri vergilendiriliyor."
YORUMLAR