Kira depozitoları için yeni detay verildi! Uzmanlar uyarı yaptı!

Türkiye’de yaşayan hem ev sahiplerini hem de kiracıları etkileyecek olan önemli bir ekonomik gündem maddesi öne çıktı.

Kira depozitoları için yeni detay verildi! Uzmanlar uyarı yaptı!

Türkiye’de yaşayan hem ev sahiplerini hem de kiracıları etkileyecek olan önemli bir ekonomik gündem maddesi öne çıktı.

Kira depozitoları için yeni detay verildi! Uzmanlar uyarı yaptı!
18 Şubat 2024 - 14:01

Artan kiralarla birlikte özellikle deposunun iadesi konusunda ev sahipleri ve kiracılar arasında sıkça anlaşmazlıklar yaşanıyor. Gayrimenkul hukuku derneği başkanı olarak bilinen Ali Güvenç Kiraz depozito iadeleri ile ilgili uyarılarını tek tek paylaştı. İşte o paylaşım ile ilgili tüm detaylar…

Depozito iadeleri için dikkat

Kira sözleşmeleri üzerinde depozito kiracının evlerini tahliye ederken ev sahiplerine karşı olan yükümlülüklerinin garantisinin alınması amaçlı ödenmiş olan bir bedel şeklinde dikkat çekiyor. Yıllar içerisinde ekonomik ilişkilerin yaşanmasıyla birlikte ödenen depozito miktarları günümüzde değerini kaybediyor. Ali Güvenç Kiraz depozito üzerinden vadeli hesaplar üzerine aktarılma yapıldığı taktirde depozitonun zaman içerisinde değer kaybına uğramasının önüne geçileceğini aktardı.

Depozito iadesinde dikkat edilmesi gereken noktalar

Kiracı ve ev sahiplerinin depozito iadesi konusunda bilmesi gerekli olan önemli noktaların bulunduğu aktarıldı. Uzman Kiraz’a göre depozito bedelinin vadeli bir hesap üzerine yatırılmış olması ile birlikte iade edildiği taktirde güncel rayiç kira bedeline bakılarak ödeme yapılması gerektiği paylaşıldı. Bunun da kiracının ödemiş olduğu depozitonun zaman içerisindeki ekonomik değeri üzerindeki değişimlerinin korunması anlamına geldiği paylaşıldı.

Uzman paylaştı

Gayrimenkul hukuku derneği başkanı olarak bilinen Güvenç Kiraz depozito iadeleri ile ilgili uyarılarını paylaştı. Artan konut ve kira fiyatları ile birlikte ev sahipleri ve kiracıları etkileyen bu depozito konusu gündemde yerini koruyor. Bu durum özellikle de depozitonun iadesi konusunda ev sahibi ve kiracılara karşı karşıya getiriyordu.

Kiraz, depozitonun en çok üç kira bedelini geçmeyecek ve kira bedeli şeklinde sayılmaması gerektiğini dile getirdi. Bununla birlikte ev sahibinin kullanımı kaynaklı olan küçük hasarlar adına zarar talebi üzerine bulunulmasının gereksiz olduğu paylaşıldı. Depozito bedellerinin bu şekilde banka hesaplarına yatırılması ile birlikte hem kiracı hem de bir sahibi adına çok daha karlı bir durumun söz konusu olabileceği aktarıldı. Konuyla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmaması ile birlikte düzenleme önerilerinin her gün paylaşıldığını aktaran uzman depozito iadesi konusunda ev sahibi ve kiracıların karşı karşıya kalmaması adına bu yöntemin uygulanmasının son derece önemli ve yararlı olduğunu paylaştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum