Türkiye’de ev sahipleri ile kiracıların arasındaki gerilim bazı detayları çok daha önemli bir hale getirdi. Özellikle bir kiracının evden çıkarken yapması gereken bazı uygulamaları ihmal etmesi ile ev sahibine hiç hesapta olmayan ödemeler yapmak zorunda kalabiliyorlar. Bunun için kiracılar evden çıkarken ev sahibine evin anahtarını kuralına göre teslim etmelidir.
KOMŞUYA BIRAKTIM SAKIN DEMEYİN!
Uşak Gündem'in haberine göre; Ev sahibi ile kiracı arasında sıcak bir ilişki kurulmamış olabilir ama kiracı anahtarı direkt olarak ev sahibinin kendisine teslim etmelidir. Genellikle kiracılar anahtarı komşuya, bakkala, esnafa bırakmayı tercih edip ev sahibine haber veriyorlar. Ancak bunu yapan kiracılar kendilerini adeta ateşe atıyorlar.
Bir kira sözleşmesinin sona ermesi kiracının evi tahliye etmesi ile olmaz. Kira sözleşmesi ev sahibine anahtar teslimi ile sona erer. Hatta kiracılar bu anahtar teslimi için ev sahibinden anahtar teslim tutanağı almalıdırlar. Bunu yapmayan kiracılar ev sahibine kira ödemesi yapmaya devam etmek zorundalar.
Kanunlara göre ev sahibine anahtarı teslim etmeyen kiracının kira sözleşmesi devam etmektedir. Dolayısıyla kira borcu da hiç evden çıkmamış gibi birikmektedir. Örneğin anahtarı ev sahibine teslim etmeyen bir kiracı anahtarı komşuya bırakıp ev sahibine haber verdiği düşünülsün. Aradan 3 ay geçtikten sonra ev sahibi kiracı aleyhinde 3 aylık kira borcu olduğu gerekçesinde icra takibi başlatabilir. Kiracı mahkemeye başvursa bile anahtar teslim tutanağı olmadığı için haklı olduğunu ispat edemez ve o ödemeyi yapmak zorunda kalır. Bundan dolayı evden çıkarken kira sözleşmesi kuralına uygun bir şekilde sona erdirilmeli ve buna dair ev sahibinden yazılı bir belge alınmalıdır.
Kiracı evden çıkarken, anahtarı ev sahibine nasıl teslim etmeli?
Kiracıların başına dert açan konulardan birisi de ev sahibine anahtar teslimi oluyor. Bunu usulüne uygun bir şekilde yapmayan kiracılar binlerce lira ödemek zorunda kalıyorlar.
28 Ağustos 2023 - 13:40
YORUMLAR