Ev sahipleri çok ciddi tutarlarda fiyatları göze alıp ev satın alıyorlar. Bu satın alınan evden gelir elde etmek için de kiraya veriyorlar. Ancak kiracı evi özensiz kullandığında ev sahibinin zararı kira gelirinin dahi üstüne çıkıyor. Üstelik ev sahibi dikkat etmezse bu zararları cebinden ödemek zorunda kalıyor. Peki kiracı eve zarar vermişse ev sahibi ne yapabilir?
EVE ZARAR VEREN KİRACI EVDEN ÇIKARILABİLİR
Kiracıların ev sahipleri ile yaptıkları kira sözleşmelerinde her ay kira ödeme yükümlülükleri olduğu gibi eve özenle bakma yükümlülükleri de bulunmaktadır. Eğer kiracı eve özensiz bakmaz ve zarar görmesine neden olursa ev sahibi kira sözleşmesinin ihlal edildiğini ortaya koyarak tahliye talepli dava açabilir. Mahkemede kiracının eve zarar verdiği tespit edilirse kiracı için tahliye kararı çıkar. Bu karar ile beraber kiracı evden tahliye edilir.
KİRACIDAN ZARAR MASRAFI ALINABİLİR Mİ?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında eve verilen zararın masrafları sorun olabiliyor. Bu konuda mağdur olmak istemeyen ev sahipleri öncelikle kiracıdan anahtarı teslim almadan önce evi kontrol etmelidir. Eğer anahtar teslim edilirse kira sözleşmesi sona ermektedir. Sona eren kira sözleşmesinin ardından kiracının eve zarar verdiğini ispat etmek çok zor olacaktır. Önce evde bir zarar olup olmadığı tespit edilmeli, zarar varsa buna dair kayıt tutulmalı ve ardından anahtar teslim alınmalıdır. Bu yolla eve verilen zararı da kiracı tanzim etmek zorunda kalacaktır.
KİRACI EVİ ALDIĞI GİBİ TESLİM ETMEK ZORUNDA
Kiracılar zaman zaman keyiflerine göre evde değişiklikler yapabilmektedirler. Bu değişiklikler evin değerini artırabilir. Ancak ev sahibinin onayı yoksa sorun olacaktır. Ev sahibi evin eski haline getirilmesini isterse kiracı yapılan değişikliği ortadan kaldırıp evi eski haline getirmek zorundadır. Bunun için ev sahibinin onayı olmadan kiralık evlerde çivi bile çakılmamalıdır.
YORUMLAR