Konut kiralarında artış yüzde 25 zam sınırı zorunluluğu uygulamasına rağmen devam ederken artık neredeyse her gün bir kiracı - ev sahibi tartışması yaşanıyor ve malesef bazıları cinayetle sonuçlanabiliyor.
Öte yandan yüksek kiralar nedeniyle uygun bir kirası olan konut bulmakta zorlanan vatandaşlar farklı sorunlarla da karşılaşmaya devam ediyor.
Ev sahipleri evlerini kiraya vermeden önce kendilerine göre pek çok kriter belirliyor. Öğrenciye, bekara ya da çocuklu ailelere ev vermek istemeyen pek çok ev sahibi bulunuyor. Artan fiyatların üzerine eklenen bu kriterler de kiralık ev bulmayı bir hayli zorlaştırıyor. Hem ev satın almak da hem de kiralamak zor bir hale gelmeye başlarken ev sahipleri için dikkat çeken bir açıklamaya yer verildi.
Ülkemizde kiracı ve ev sahipleri arasında çeşitli sorunlar basına yansımaya devam ediyor. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, bekara, öğrenciye ya da çocuklu ailelere ev vermeyen tapu sahipleri için önemli bir uyarıda bulundu. Özellikle büyükşehirlerde bekara ev vermeyen ev sahipleri nedeniyle şikayetler artarken medeni hali bahane eden ev sahipleri için idari yaptırım kararı açıklandı.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Kılıç, cinsiyet, siyasi görüş, engellik durumu, medeni hal gibi ayrımcılık yapılan kiralama olaylarına dair "Karar organı alarak bu noktadaki ayrımcılık başvurularını inceliyor, karara bağlıyoruz.
Bu noktada yaptırım yetkimiz var." ifadelerine yer verdi. Medeni hali nedeniyle evini kiraya vermeyen ev sahipleri için önemli bir uyarıda bulunan TİHEK Başkanı Kılıç, mülk sahibine ve emlakçıya ayrımcılık talimatını uyguladığı için en üst düzeyden idari yaptırım cezası uyguladıklarını kaydetti.
90 BİN LİRA PARA CEZASI VAR
TİHEK Başkanı Kılıç, ''Hem gerçek kişilere hem kamu tüzel kişilerine hem özel hukuk tüzel kişilere herhangi bir ayrımcılık üzerine yapılan başvuruda, ihlal kararı verirsek 90 bin liraya kadar para cezası verme yetkimiz söz konusu.'' değerlendirmesinde bulundu.
2023 yılında belirlenen yeniden değerleme oranına göre söz konusu ev sahibi, emlakçı ve ilan sitelerine tek tek 90 bin TL para cezası verdiklerini söyleyen TİHEK Başkanı Kılıç, cinsiyet, siyasi görüş, engelli, medeni hal temelinde ayrımcılıklar olmak üzere birçok konuda başvuru aldıklarının da altını çizdi.
MEDENİ HAL NEDENİYLE EVİNİ KİRAYA VERMEYENLER İKİ KERE DÜŞÜNSÜN
Medeni hal kapsamında sık sık aldıkları şikayetlere de değinen TİHEK Başkanı Kılıç, ''Mesela öğrencilerden medeni hal temelinde, yine ayrımcılık kapsamında yapılan başvurular oluyor. Bu noktada vermiş olduğumuz çokça karar var.'' dedi.
Buna ilişkin ihlal kararlarının olduğunu belirten TİHEK Başkanı Kılıç, kiralamaların yapıldığı internet sayfalarında da ayrımcılık ifadelerinin yer aldığını belirtti.
Söz konusu ayrımcılık nedeniyle ev sahibi ve emlakçıların daha dikkatli ve titiz davranmaları gerektiğini belirten TİHEK Başkanı Kılıç, şimdiye kadar en yüksek 90 bin liralık ceza verdiklerini anımsatarak bu uygulamanın devam edeceğini, kişinin medeni hali nedeniyle barınma hakkından mahrum edilemeyeceğini belirtti.
YORUMLAR