Başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde kiralık konut bulmak zorlaştı. Piyasada arz sınırlı, talep fazla olunca kira fiyatları da hızlı bir yükseliş sergiledi. Bu süreçte konut arayanlar karamsarlığa düştü. Ancak yalnızca konut arayan değil, hali hazırda kiracı olanlar da mülk sahiplerinden şikayetçi.
Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; yükselen kiralar karşısında mevcut kiracısının ödediği tutarı beğenmeyenler yılda 1 kez zamuygulayabileceği halde ikincisini de istiyor.
Kimi konut sahipleri de zam oranları konusunda kurallara uymuyor. Kanuna göre belirlenen zam oranının 2 katını isteyen ev sahipleri de bulunuyor. Eğer kiracı 5 seneyi aştıysa bu kez konut sahibi ‘kira tespit dava açarım’ tehdidini dile getiriyor.
WHATSAPP’TAN ZAM
Bunun son örneğiyle İstanbul’da bir sitede karşılaşıldı. Aynı sitede 100’ün üzerinde konutu bulunan mülk sahibi, bütün kiracılardan WhatsApp üzerinden ‘ara zam’ talep etti.
Konut sahibi, "Emlak piyasasındaki artışlar ve bizdeki kiraların emsallerine göre düşük kalması nedeniyle yüzde 18’lik ek bir zam talep ediyoruz" mesajını yolladı.
Sözleşme yenileme döneminde zaten zam uygulanan kiracılar ikinci zam talebine ‘hukuksuz’ dedi ve itiraz etti. Mülk sahibi ise, "Talep geri çekilmiş olup 5 yılı dolduran kiracılara kira tespit davası açılacaktır.” dedi. Peki mülk sahibi senede 2 kere zam talep edebilir mi? Veya dava açarak istediği kirayı alma hakkına sahip mi? Konuyla ilgili uzman isimden açıklama geldi.
‘KABUL ETMEYİN’
Borçlar Kanunu’na göre kiraya zammın kontrat yenileme ayında ve yılda bir kere olacağına dikkat çeken Avukat Hikmet Güngör, “Yapılacak zam oranı da TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını geçemez. Mesela bu ay TÜİK tarafından açıklanan rakam yüzde 17.71. Ev sahibi çıkıp yüzde 30-40 istiyorum diyemez” diye konuştu.
Kiracılara ‘Bu tip talepleri kabul etmeyin, herhangi bir ek protokole de imza atmayın’ uyarısında bulunan Avukat Güngör, “Şuan özellikle İstanbul’da kiralama piyasası çok karıştı. Evler nerdeyse açık arttırma ile kiralanıyor. Çok hızlı kira artışı da kimi ev sahiplerinin iştahını arttırıyor. 3-4 ayda bir zam isteyen, yasal oranın çok üzerinde fahiş fiyat artışı için baskı yapanlar var. Birçok mülk sahibi de evini daha yüksek bedelle kiraya vermek için eski kiracıyı çıkarma peşinde” açıklamasında bulundu.
EMLAKÇILAR DA TEKLİF EDİYOR
Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre bazı emlakçılar da kira oyunlarını etkiliyor. Konut sahiplerine ‘kiracını çıkar senin evi 2 katına kiraya verelim’ gibi teklifler sunanlar komisyon almayı hedefliyor. Her sektörde olduğu gibi emlakçılarda da etik kuralları tanımayanların bulunduğunu vurgulayan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Ticaret il müdürlükleri emlakçıları denetliyor ama yazılı kurallara bakıyor. Yazılı olmayan etik kurallar için bir meslek örgütü kurulmalı ve yaptırım uygulanmalı” diye konuştu.
'KİRACI TACİZDEN BIKIYOR'
Son aylarda yasal oranların haricinde zam taleplerinin çok fazla artış gösterdiğini dile getiren Hakan Akdoğan, “Ekonomide zor günlerden geçiyoruz o yüzden yüzde 30-40 zam istiyorum diyenler de, doğru olmadığı halde ‘evimi çocuğuma vereceğim’ gibi bahaneler kiracıyı tahliye etmek isteyenler de var. Kimi kiracılar haklarını bilse de ev sahibinin tacizinden bıkıyor, yasal oran yüzde 18 ise yüzde 30’u veriyor. Bu örnekler de çok fazla” açıklamasında bulundu.
Konut sahiplerini uyaran Akdoğan, “Ev bulamayan vatandaş yüksek kiraya tamam demek zorunda kalıyor. Ama bakalım düzenli ödeyebilecek mi? Bugünlerde kirasını ödeyemeyenler fazla, çünkü kiracının geliri aynı oranda artmadı. Ev sahibi yüksek kira hesabı yaparken zarara da uğrayabileceğini hesaba katmalı” dedi.
YORUMLAR