Koronavirüs salgınının başlaması ile birlikte izole tatil arayışında olanların sayısı bir hayli arttı. Cumhuriyet'ten Esra Ulus'un haberine göre; özellikle Kurban Bayramı'nın da yaklaşması ile taleplerde artış yaşandı. Turistik bölgelerde olan talep patlamaları ise dolandırıcılar için yeni bir fırsat kapısı oldu.
10 bin TL haftalık ücreti olan kiralık villaları değil ucuz villaları tercih etmek isteyen vatandaşlar dolandırıcıların ağına düşüyor. Bu durum hem tatil yapmak isteyenleri hem de siteleri kopyalanan emlak sitelerini mağdur ediyor.
Kaş ve Kalkan’da emlakçılık işleriyle uğraşan Villacım Kurucusu Ömer Bacak, dolandırıcıların özellikle bayram döneminde 3-5 milyon TL'lik dolandırıcılık yaptığını dile getirdi. Emlak sitelerinin ve Instagram hesaplarının kopyalandığını söyleyerek şunları aktardı:
“1 haftada 150 bin TL değerinde satış yapmışlar. Olaydan müşteriler bana ulaşınca haberdar oldum. Dolandırılanların ortak noktası ucuza villa kiralamak istemeleri. Yarı fiyatına kiralama yaptığını düşünerek EFT ile ödeme yapmışlar. Dava açtım. Ancak mahkemeler erişim engeli kararı hemen vermiyor. Mardin’den, Almanya’dan bu tuzağa düşüp gelenler oldu. Yapabileceğimiz bir şey olmadığından savcılığa yönlendirdik. Rezervasyonu yapanın ailenin diğer üyeleri tarafından tartaklandığına da tanık olduk.” 20 senedir Bodrum’da emlakçılık faaliyetleriyle ilgilenen Mikail Yaşa da ucuz fiyatlara şüpheli yaklaşılması gerektiğini dile getirdi. Yaşa, “Piyasayı bilmeyenler hedef alınıyor. Mağdur olmamak için evi gördükten sonra ödemenin yapılmasını öneririm” dedi.
Siber güvenlik uzmanlarından Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu da sahte siteleri anlamak konusunda şu uyarılarda bulundu:
Sözleşmelere dikkat
“Banka havalesi ile ödeme yapmaktan kaçının. Kredi veya banka kartınızı kullanın. Her zaman sanal kart ile işlem yapın. Her zaman bilinen web sitelerini ve uygulamaları kullanın. Villa için rezervasyon yaptığınızda imzalamanız için size bir rezervasyon sözleşmesi gönderilmelidir. Siz kiraladıktan sonra mülkün müsaitlik takviminin güncellenmesi gerekir. Eğer güncellenmiyorsa büyük bir ihtimalle aynı tarihlerde defalarca kez farklı kişilere kiralanacaktır. Mülkün fotoğrafları için tersine görsel arama yapın. Görsele sağ tıklayın ve ‘arama motoru içinde resim ara’ seçeneğini seçin. Aynı fotoğrafın birkaç farklı mülk için kullanıldığını görürseniz, muhtemelen bir dolandırıcılıktır.”
Ucuz fiyatlara dikkat edilmeli
Faaliyette olan emlak firmaları da dolandırıcılara yönelik vatandaşlara uyarıda bulunuyor. Uyarılara göre kiralama yapılmadan önce kiralanacak yerin TÜRSAB üyesi olup olmadığı incelenmeli Vatandaşın TÜRSAB yetki belgelerini, vergi dairesi ve vergi numaraları ile adresleri kontrol etmesi büyük önem arz ediyor. Dolandırıcılar Kalkan'da yer alan bir villayı Bodrum'daymış gibi göstererek ve emlak sitelerini kopyalayarak vatandaşları mağdur ediyor.
YORUMLAR