Konut açığına çare: 1 milyon çelik ev

Çelik üretiminde Avrupa'da ikinci sırada olan Türkiye, çelik ev alanında da 3 yılda 1 milyon adetlik kapasiteye ulaştı. Betondan 10 kat daha hafif olan çelik yapılar maliyet avantajı ve dayanıklılıklarıyla da öne çıkıyor.

Konut açığına çare: 1 milyon çelik ev

Çelik üretiminde Avrupa'da ikinci sırada olan Türkiye, çelik ev alanında da 3 yılda 1 milyon adetlik kapasiteye ulaştı. Betondan 10 kat daha hafif olan çelik yapılar maliyet avantajı ve dayanıklılıklarıyla da öne çıkıyor.

Konut açığına çare: 1 milyon çelik ev
01 Nisan 2025 - 12:32

7.5 milyon konutun bulunduğu İstanbul'da 600 binin olası depremde yıkılma riski ile karşı karşıya iken, Türkiye'nin artık çelik yapı üretim kapasitesiyle 3 yılda 1 milyon çelik konutu yapabilecek güce eriştiği ifade ediliyor. Çelik yapı sektöründe Vekon, Nestavilla, Ekobord ve Profacto markalarıyla öne çıkan ve Türkiye'de pazarına gelişmesine önemli katkılar sunan Vefa Group Başkanı Orhan Güner, birçok ülkede çelikten ev yapmanın giderek yaygınlaştığına belirterek, 'Dünyada 1.8 milyar ton çelik üretiliyor. Türkiye'de 36-37 milyon tonluk üretimle dünyada 8'inci, Avrupa'da 2'nci sırada. Ama çelik bina stoku ise yüzde 5 gibi düşük bir orana sahip' dedi.

10 KAT DAHA HAFİF

Türkiye'nin oluşan çelik sanayi ile artık 1 milyonu çelik konutu 3 yılda yapabilecek seviyeye geldiğine dikkat çeken Güner, 'Bunu sektör olarak açıkladık. Özellikle deprem katsayısının yüksek olduğu yerlerde hastaneler, okullar, öğrenci yurtları gibi kamu yapılarını çelikten yapmak zorundayız. Pandemide devlet bunu gördü 45 günde hastane yaptı' diye konuştu. Ancak alışkanlık, yönetmelikler, belediyelerin doğru düzgün arsa üretmemesi ve şehir merkezinde arsaların çok pahalı olması nedeniyle çok katlı yapıların tercih edilmesinin sektörün gelişimine engel olduğunu söyleyen Güner, 'Çeliğin maliyeti az katlı yapılarda betonarmeye göre daha ucuz. 100 metrekarelik çelik bir binanın ağırlığı 8.5 ton iken, aynı özellikteki beton yapıda bu ağırlık 85 tona çıkıyor. Bunun nakliyesi, işçiliğini düşününce büyük bir maliyet' dedi.

10 DAKİKADA ÜRETİLİYOR

Gelişen teknolojiyle Çin gibi ülkelerde artık 28 günde 14 katlı çelik bir yapının bitirilebildiğine dikkat çeken Vefa İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit ise, 'Endüstriyel yapı tekniğiyle ön üretimli olarak deprem döneminde banttan 6.5 dakikada bir prefabrik yapı indirdik. Çelik yapıda ise bu süre 10 dakika' diye konuştu.

121 ÜLKEYE EV GÖNDERDİK

Yurtdışına ilk ihracatı 1995 yılında Romanya'ya yaparak başlattıklarını daha sonrasında ilk büyük ihracatı 97-98 yılında Yemen'e yaptıklarını anlatan Orhan Güner, '2013-2014 yılında ise Venezuela'da çelikten 4 katlı 110 bloklu 1660 konut yaptık. Malezya'da 1800 tane modül üretip fabrika yanında bir aileleriyle yaşayacağı yaşam alanları yaptık. Somali'de 200 yataklı çelikten hastane tamamladık. Halihazırda dünyada 121 ülkeye ürün gönderdik' dedi.

MODÜLLER YAPILAR DÜNYADA TREND HALİNE GELİYOR

McKinsey'in dünyada gelecekte trend olacak olan 18 sektör arasında modüller yapının 11'inci sırada yer aldığını söyleyen Vefa İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, 'Pazarın 1 trilyon dolara çıkması bekleniyor' dedi. Artık artan işçilik maliyetleri nedeniyle her şeyin fabrikada bitirilmek zorunda olduğunu aktaran Koçyiğit, 'Şirket olarak biz de bu trende ciddi şekilde hazırlanıyoruz' açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum