Endeksa’nın açıkladığı verilerine göre; Türkiye genelinde haziran ayı sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı % 182 seviyesindeyken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 9. 979 liraya çıktı. Fakat fiyat artışlarının ay bazında mayısta % 14,7 ile zirveyi gördüğü, bundan sonraki dönemde artışların tek haneye geleceği kaydedilirken ikinci yarıda toplam artışın % 18,7 olacağı düşünülüyor. Yavaşlamada konut kredilerine gelen sınırlama ile birlikte alıcı kitlesinin daralması, piyasada olan fiyatların zirve yaptığı aynı zamanda bundan sonra artık daha fazla artmayacağı duyumlarının yanı sıra sektöre yönelik yeni düzenleme olacağı telaşlarının da etkili olduğu söylenenler arasında.
Dünya’dan Leyla İlhan’ın haberine göre; TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, önümüzdeki zamanlarda düşüş değil fakat fiyat artış hızında bir durgunluk beklediklerini söyleyerek, “Artış hızında yavaşlama mutlak olacak. Merkez Bankası’nın verilerine göre fiyatlar mayısta % 14 arttı. Fakat bu sürdürülebilir değil. BDDK, sıkılaşma politikasıyla kredi verilmesini zor hale getirildi. Temmuzda öyle günlük, haftalık değişen konut fiyatlar yaşanmadı fakat geri gelen fiyatlar da olmadı” şeklinde konuştu.
Maya, “Alıcı sayısı azaldı. Kredi oranı % 60’a çıktı. Konut alabilmek için % 40 nakit paranız olması gerekiyor. Kredili alımları eskisi gibi canlı değil. Bu da artış hızını yavaşlattı. Önümüzdeki süreçte üç aylık, sonrasında ise altı aylık süreçlerle fiyatlarda değişim yaşanacak” ifadelerini kullandı.
“ARTIŞ YILIN SONUNA KADAR YÜZDE 18,7 OLMUŞ OLUR”
Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise “Türkiye toplamında ortalama konut metrekare satış fiyatı 9. 979 lira, ortalama konut ücreti 1 milyon 317 bin 228 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 17 sene oldu. Fiyat artışlarını ay bazında incelediğimizde mayısta % 14, 7 ile zirvenin görüldüğünü, sonrasında ise artış oranlarının düşüşe gittiğini görüyoruz. Yani konut fiyatlarında artış devam etmesine rağmen, artış hızı yavaşlıyor” ifadelerini kullandı.
“3 ile 4 aylık durağanlık olacak”
“Fiyatlarda bir düşüş öngörmüyoruz çünkü devamlı olarak konuta ihtiyaç duyulan bir ülkedeyiz” ifadelerini kullanan Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan ise, “Her yıl 600 bin - 700 bin konut üretilip satılıyor. Ekonomideki gidişat sebebi ile alımlarda belki bir gerileme olabilir fakat eylül ayında üniversite öğrencilerinin gelmesi ile kiralık konut ihtiyacı artar” şeklinde konuştu. Konut fiyatlarında 3 ya da 4 aylık bir durağanlık olsa da, orta ve uzun zamanda artacağını düşündüklerini söyleyen Özcan, “Bu artış enflasyon oranında veya bir iki puan üzerinde olabilir. Şu anda yavaşlama eğilimi görüyoruzr” dedi.
Görkem Öğüt, haziran sonu itibarıyla İstanbul’da 17 bin 497 TL olan ortalama konut metrekare satış fi yatının aralık sonunda 22 bin 360 TL’ye, 2 milyon 99 bin TL olan ortalama konut fi yatının 2 milyon 593 bin TL seviyesine ulaşacağını söyledi. Antalya’da 14 bin 896 TL olan metre kare satış fi yatının 18 bin 532 TL’ye, 1 milyon 939 bin 220 TL olan ortalama konut fi yatının da 2 milyon 316 bin 500 seviyesine geleceğini belirten Öğüt, “En yüksek değer artışının olduğu bir diğer il olan Mersin’de ise ortalama konut metrekare fi yatı 8 bin 933 TL’den 11 bin 138 TL’ye, ortalama konut fi yatı 1 milyon 339 bin 550 TL’den 1 milyon 704 bin 114 TL’ye çıkacak. Yılsonuna kadar en çok değer artışı yüzde 31 ile Tekirdağ’da gerçekleşecek” diye konuştu.
YORUMLAR