Konut Piyasasında Beklentiler Sabit Kalıyor

Konut Piyasasında Beklentiler Sabit Kalıyor

Konut Piyasasında Beklentiler Sabit Kalıyor
16 Temmuz 2024 - 17:03

Türkiye konut piyasasında son dönemde yaşanan durgunluk devam ediyor. Konut fiyatlarında, önümüzdeki altı ay içerisinde önemli bir değişim öngörülmüyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KGYD) gerçekleştirdiği ankete göre, sektördeki uzmanlar konut üretiminde ve satışlarında büyük bir değişiklik beklemiyor.

ÜRETİM VE ARZDA SESSİZLİK DEVAM EDİYOR
Ankete katılanların çoğunluğuna göre, konut üretim adedi mevcut seviyelerde kalacak ya da azalacak. Bu durum, konut arzında kısa vadede belirgin bir değişiklik olmayacağını gösteriyor. Fiyatlar konusunda da benzer bir durum söz konusu. Anket sonuçlarına göre, fiyat istikrarı korunurken fiyatların değişmeyeceğini düşünenlerin oranı oldukça yüksek.

SATIŞLARDA DURAĞANLIK SÜRÜYOR
Konut satışlarında da büyük bir değişim beklenmiyor. Katılımcıların çoğunluğu, satışların mevcut düzeyde kalacağını ön görürken, azalış yaşanabileceğini düşünenlerin oranı ise oldukça düşük. Satış trendleri incelendiğinde, kısa vadeli hareketlerin sınırlı olacağı görülüyor.

MALİYETLERDE BEKLENTİ YÜKSELİYOR
Ankete katılan konut üreticilerinin büyük çoğunluğu, maliyetlerde artış bekliyor. Malzeme fiyatları, işçilik maliyetleri ve genel ekonomik koşullar nedeniyle maliyetlerde yükseliş bekleyenlerin oranı oldukça yüksek. Bu durum, sektördeki bazı zorlukların devam edebileceğine işaret ediyor.

KREDİLİ KONUT SATIŞLARINDA BEKLENMEYEN ARTIŞ
Son yıllarda düşüş gözlemlenen kredili konut satışlarında, yüksek faiz oranlarına rağmen artış beklentisi yükseliyor. Ankete göre, kredili satışlarda artış bekleyenlerin oranı önemli ölçüde artmış durumda. Bu durum, konut piyasasında yeni dinamiklerin oluşabileceğine işaret ediyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum