Konut satışı tümden e-Devlet’e taşınıyor

Konut satışında 15 Eylül’den itibaren ‘doğrulanmış ilan’ düzenlemesine geçiliyor. Buna göre evini satmak isteyenler e-Devlet’ten emlakçı yetkilendirecek.

Konut satışı tümden e-Devlet’e taşınıyor

Konut satışında 15 Eylül’den itibaren ‘doğrulanmış ilan’ düzenlemesine geçiliyor. Buna göre evini satmak isteyenler e-Devlet’ten emlakçı yetkilendirecek.

Konut satışı tümden e-Devlet’e taşınıyor
14 Ağustos 2024 - 15:11

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak ve otomobil satışında ‘doğrulanmış ilan’ dönemine geçileceğini duyurmuştu.


‘Tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi amacıyla geçileceği’ açıklanan düzenlemenin ayrıntıları ortaya çıktı.

AA’nın haberine göre düzenlemeyle gelen değişiklikler şöyle:

* Konut satacak kişiler e-Devlet’te kendisine ait gayrimenkulü seçerek emlakçı yetkilendirecek. Emlakçılar bu yetkiyle sitelere ilan girebilecek.

* Yetki belgesiz emlakçıları ilan girişi yapamayacak.

* Doğrulama yapılarak yayınlanan ilanlarda ‘Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nden (EİDS) yetki doğrulamasının yapıldığı’ yönünde bir logoya veya ibareye yer verilecek.

* Aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlakçı yetkilendirilebilecek. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan bulunması durumunda, diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara veya linklere yer verilecek.

* Yetki iptali edilebilecek, fakat ilan otomatik olarak yayından kalkmayacak.

* İlanın yenilenmesi durumunda yeniden yetkilendirme yapılacak.

*Yetkilendirmenin süresi asgari üç ay olacak, süre uzatılabilecek.

* Tapusuz taşınmazlara ilişkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak ilan girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığına ilişkin bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da belirtilecek.

* İl, ilçe, ada ve parsel bilgileri değiştirilemeyecek ancak mahalle bilgisi değiştirilebilecek.

* Uygulama devreye alındığı anda yayındaki ilanlar kalacak. İlan yenilenecekse EİDS üzerinden yeniden yetkilendirme yapılacak.

Kiralık evlerde de geçerli
* Uygulama hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu,

Günlük kiralık evler kapsam dışı
* Günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar uygulamaya dahil olmayacak.

1 Ocak’ta başlıyor
* İlan platformlarınca, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar 15 Eylül’e kadar tamamlanacak ve sistem bu tarihten itibaren devreye alınacak.

* Uygulama, 1 Ocak 2025’ten itibaren tamamen devreye alınacak ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek.

Araçlara de gelecek
Bolat, konutların ardından otomobillerde de aynı sisteme geçileceğini söylemişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum