2021'in olduğu gibi yeni yılın da gündemi 'gayrimenkul fiyatları' oluyor. Bu nedenle 2021'in piyasasını anımsamakta yarar var: Pandemi etkisiyle artan emtia fiyatları, tedarik sorunu ile yurt içinde arzın azalması nedenleriyle 2021 yılı gayrimenkul sektörü açısından farklı gelişmeler meydana geldi.
Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; geliştiriciler tarafında, döviz kurunun da etkisiyle tedarik ve maliyet sıkıntıları bas gösterirken, tüketici için ise gayrimenkulde yüksek fiyat artışları oluştu. Bu kapsamda 2021'in ana gündemi talep yükselişi ve fiyatlar olarak kendini gösterdi. Pandeminin etkisiyle 2021 yılının ilk yarısında hem yatırımla hem de satışlar durgun seyretti. Ancak azalan arzın etkisiyle fiyatların daha fazla yükseleceği endişesi, yılın ikinci yarısında bitmiş konutlar hızlı bir talep getirdi.
Kamu bankalarının konut kredisi faizlerini bir miktar aşağıya çeken (yüzde 1.20) uygulamalarıyla beraber hareketlilik devam etti. Türkiye'de 'güvenli liman' olarak görülen gayrimenkul yatırımı, yılın son çeyreğinde altın ve döviz mevduatlarından gelir elde edenlerin de tercihi oldu. Buna göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun son açıkladığı Kasım ayı verilerine bakıldığında, kasımda 178 bin 814 adetlik konut satışı yılın zirvesi oldu. Ocak-Kasım döneminde nde ise satışlar 1 milyon 265 bin 353'e çıkarak, bir önceki yılın zirvesini zorlamaya başladı. 50 bin sınırını geçti.
Gayrimenkul sektörünün dinamiklerini değiştiren 2021'de tüm zamanların yabancıya satış rekorunu da getirdi. Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48.4 artarak 7 bin 363 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4.1 olarak gerçekleşti. Geçen ayki satışla birlikte 11 aylık dönemde ulaşılan 51 bin 352 adetlik konut satış rakamı , sektördeki ilk rekoru da getirmiş oldu. Sektörün beklentisi, 2021'de bu sayısının 57 bin sınırını aşmasına yönelik. Dövizdeki kısa vadeli hızlı yükselişin de bu beklentiyi desteklediği ifade ediliyor. Daha önce 2020'de 41 bin 298 ve 2019'da 45 bin 967 seviyeleri geçilmişti. Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak'ın tahmini, bu trendin 2022'de de devam edecek olmasına yönelik.
“Üretim sınırlı kalır”
Sektörün yılın son çeyreği itibariyle ise hareketlendiği görülüyor. Çeşitli bölgelerde yeni projeler için satışlar başlatıldı. Bu hareketin yeni yılın başında da süreceği öngörülüyor. Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz yıllarda arz ve talep dengesinin bozulduğunu vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Erişilebilir konuta ihtiyaç sürüyor ama maliyetleri dolayısıyla artık özel sektörün dar ve orta gelirliye bile konut imal etmesi mümkün değil gibi duruyor. İnşaat şirketlerinde proje yapma isteği görüyoruz ama realize eden sayısı halen çok az. Tüm şartlara ve zorluklara rağmen, 2022 gayrimenkulde fiyat artışlarının devam ettiği bir yil olacak" dedi.
2022'de İstanbul'da şehrin merkez kısımlarının revaçta olacağına yönelik bir değerlendirme yapan Yazıcı, bu kapsamda şunları söyledi: "Öte yandan yabancıların mülk almaya sevdiği Esenyurt ve Beylikdüzü bölgelerinde de artış trendi devam ediyor. Talep şehir geneline de yayılıyor. Boğaz hattı yatırım açısından parlak dururken, bu sene sahil bölgelerinde geçen seneye göre biraz fiyat sakinlemesi olabilir. Konut almak artık eskisinden de zor oldu. Oturmak için konut alınabiliyorsa alınmalı. Çünkü yeni üretim çok az olduğu için kira fiyatları da yükseliyor, yatırım için konut alan sayısı artınca ve fiyatlar yükselince dolayısıyla kiralık ev sayısı da azaldı."
YORUMLAR