Konut sektöründe vergi maliyeti artacak

Vergilerin adeta sopa gibi kullanıldığı Türkiye’de Emlak Vergisi’nde yapılacak yeni düzenleme yolda. Vergi kaybının önlenmesi amacıyla yapılacak yeni düzenlemeyle hükümet, gayrimenkul alış-satışlarından gelir elde etmeyi hedefliyor. Kiralarda da artışa neden olabileceği tahmin edilen yeni Emlak Vergisi düzenlemesinin konut piyasasına uzun vadeli etkileri de olacak.

Konut sektöründe vergi maliyeti artacak

Vergilerin adeta sopa gibi kullanıldığı Türkiye’de Emlak Vergisi’nde yapılacak yeni düzenleme yolda. Vergi kaybının önlenmesi amacıyla yapılacak yeni düzenlemeyle hükümet, gayrimenkul alış-satışlarından gelir elde etmeyi hedefliyor. Kiralarda da artışa neden olabileceği tahmin edilen yeni Emlak Vergisi düzenlemesinin konut piyasasına uzun vadeli etkileri de olacak.

Konut sektöründe vergi maliyeti artacak
04 Haziran 2024 - 15:47

Türkiye’de son dönemde yapılan vergi düzenlemelerinden gayrimenkul sektörü de nasibini aldı. Vergilerin adeta sopa gibi kullanıldığı ülkemizde Emlak Vergisi üzerinden ciddi bir düzenlemeye hazırlanan hükümet, gayrimenkul alış-satışlarından gelir elde etmeyi hedefliyor. Vergi kaybının önlenmesi amacıyla yapılacak yeni düzenlemeyle gayrimenkul ve arsaların gerçek değeri üzerinden alım-satımının yapılması amaçlanıyor. Ancak gayrimenkul sektörü düşüş trendindeyken yeni düzenlemeyle de ev alacakların sırtındaki vergi yükünün artırılması tepkilere neden oldu. Öte yandan 100 maddelik yeni Emlak Vergisi taslağının dolaylı olarak kiralarda da artışa neden olabileceği tahmin ediliyor. Yeni düzenlemenin uzun vadede konut sektörünü toparlayabileceğini söyleyen ekonomist Hatice Kolçak, Millî Gazete’ye yaptığı özel açıklamada, gayrimenkul sektöründeki vergi yükünün artacağının altını çizdi.

 

“YENİ DÜZENLEMEYLE BÖLGE RAYİÇ BEDELİ GETİRİLİYOR”

Ekonomist Hatice Kolçak, Emlak Vergisi üzerinden yapılacak yeni düzenlemenin asıl amacını işaret ederek, “Yeni düzenlemenin temeli devletin konut alım-satımlarından daha fazla vergi almak istemesiyle ilgili. Bu durumun da konut piyasasına ciddi bir etkisi olacak. En önemli etkilerden birisi de konut satışlarındaki 5 yıl meselesiyle ilgili. Şu an mevcut sisteme göre 5 yıldır elinde tuttuğu konutu satan kişi, ne kadar para kazanırsa kazansın hiçbir vergi vermiyordu. Yeni düzenleme geçerse bir konut ister 10’uncu yılında ister 20’nci yılında satılmış olsun devlet artık burada vergi alabilecek. Ayrıca emlak vergi değeri konusuna da bir çözüm getirilmiş. Artık yeni düzenlemeyle bölge rayiç bedeli getiriliyor. Bu da konutun asıl değeri neyse onun üzerinden bir vergilendirilmesi anlamına geliyor. Yani eskisi gibi düşük rayiç bedeli üzerinden düşük vergi verilmeyecek” ifadelerini kullandı.

 

“KİRALARDA CİDDİ BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Yeni düzenlemenin gayrimenkul sektörüne etkisini de anlatan Hatice Kolçak, “Yeni düzenleme konut piyasasındaki maliyetleri artıracak. Ancak konut zorunlu bir ihtiyaç ve bu ihtiyaç Türkiye’de şu an sıkıntılı bir konu. İlk evini alacaklar için bu ciddi bir maliyet anlamına geliyor. Bu maliyet ev sahiplerine, ev alacaklara yansıyacağı kadar kiracılara da yansıyacak. Çünkü yeni düzenlemeyle konut alımında maliyet artacak ve yatırımcı konut almaya eskisi kadar sıcak bakmayacak. Bu da kiralık ev ihtiyacını artıracak. Ayrıca yeni konut alan yatırımcılar da yeni düzenlemeyle oluşan maliyetleri doğrudan kiralara yansıtacak. Yani kiralarda ciddi bir artış söz konusu olabilir. Dolayısıyla yeni vergi düzenlemesi kiracıları da etkileyecek” şeklinde konuştu.

 

“DEVLET BURADA VERGİLERİ ARTIRARAK ENFLASYONU DÜŞÜRMEK İSTİYOR”

Hatice Kolçak, “Vergiler üzerinden devlet aslında konut piyasasını dizginlemek istiyor. Rayiç bedel üzerinden alım satımlar yapıldığı için gerçek değer üzerinden vergi verilmiyordu. Burada devlet vergi ile birlikte konut piyasasındaki dalgalanmanın önüne geçmek istiyor. Ciddi bir enflasyon varken devlet burada vergileri artırarak enflasyonu düşürmek istiyor. Artık konut alış satışı zorlaştırılacak. Kısa vadede konut piyasasında ciddi maliyet etkileri olacak bu düzenleme, aslında burada bir dengeleme aracı olarak kullanılmak isteniyor. Çünkü insanlar geçtiğimiz yıllarda aldığı evler üzerinden milyonlar kazandı. Şimdi de piyasa ciddi bir şekilde alarm veriyor. Keşke bu düzenleme vergiler üzerinden yapılmasaydı ve farklı yöntemler denenseydi ama şimdilik durum bu” diyerek konut piyasasına ilişkin yeni Emlak Vergisi düzenlemesinin uzun vadede etkilerinin olacağını belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum