Konut üreticisi AVM'ye göz dikti

İstanbul gibi büyük metropollerde üretim için arsa kalmayınca konut geliştiriciler, AVM'lere yöneldi. Bu kapsamda Beylikdüzü Torium AVM ile İstanbul Anadolu yakasında bulunan başka bir AVM için görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.

Konut üreticisi AVM'ye göz dikti

İstanbul gibi büyük metropollerde üretim için arsa kalmayınca konut geliştiriciler, AVM'lere yöneldi. Bu kapsamda Beylikdüzü Torium AVM ile İstanbul Anadolu yakasında bulunan başka bir AVM için görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.

Konut üreticisi AVM'ye göz dikti
12 Ocak 2023 - 14:09

Başta İstanbul olmak üzere üretim için arsa bulmayan büyük konut üreticileri, merkezi konumda yer alan alışveriş merkezilerine (AVM) yöneldi. Geniş araziler üzerine kurulan bu alanların boş arsaları kendilerini lüks konut projelerine ve rezidanslara yerini bırakıyor. Aldığımız duyumlara göre Beylikdüzü Torium AVM ve İstanbul Anadolu yakasında başka büyük bir AVM için görüşmeler sürerken, konut için satışı yapılan AVM'lerin en son örneklerinden biri de Profilo oldu. Artaş Grubu, 65 milyon dolara (1 milyar 220 milyon lira) satın aldığı Türkiye'nin en eski AVM'lerinden birisi olan Profilo Alışveriş Merkezi'nin iki parselden oluşan 18 dönüm büyüklüğe sahip arazisine konut projesi yapmayı planlıyor. Öte yandan Artaş, geçtiğimiz mart ayında Forum Trabzon Alışveriş Merkezi'ni de 53 milyon euro'ya (1 milyar lira) satın almıştı.

BOŞ ARSAYA YATIRIM

AVM'ler olarak şu anda doluluk oranlarının gayet iyi olduğunu, talep görmeyen AVM'lerin bulunmadığını anlatan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, şunları söyledi: "AVM'ler yıkılmıyor, eskiden geniş alanlara yapıldığı için boş arsaları var. İmar hakkı olan bu kısımlar yeniden yapıya açılıyor. Bu ek alanlarda rezidans yapılıyor. Şu anda bu şekilde çalışmaları devam eden AVM'ler bulunuyor." Bu şekilde çalışmaları süren AVM'lerin isimlerini vermeyi doğru bulmayan Altaş, zamanı geldiğinde proje sahiplerinin kendilerini açıklayacaklarını belirtti.

FABRİKALAR DA RADARDA

Konuyu değerlendiren gayrimenkul uzmanı Şenay Araç Demir ise "AVM'ler genellikle şehir merkezlerinin en önemli ve işlek yerlerinde yer alıyor. Hatta şu anda şehir merkezlerinin içinde kalan fabrikalar da üreticilerin radarında. Yenibosna, İkitelli, Başakşehir'de şu anda mevcutta devam eden arazileri kıymetli işletmeler, büyük arsası olan fabrikalar bile konuta dönüşüyor. İşyerleri ise Çerkezköy, Çorlu tarafına taşınıyor" diye konuştu. Kısa vadede İkitelli Basın Ekspres'teki işletmelerin de bu bölgelere taşınacağını söyleyen Demir, "20 yıl önce buralar çok bakirdi. İşletmeler buraya geçmişti, şimdi burada konut ihtiyacının olmasından da dolayı Hadımköy, Çerkezköy, Çorlu tarafına gidiyorlar. Hatta Hadımköy bile artık şehir içinde kaldı" dedi.

Kapılarını 1998'de açan İstanbul Mecidiyeköy'deki Profilo AVM'nin satışıyla ilgili anlaşma, birkaç gün önce taraflar arasında imzalandı.

HASTANE VE OKULA DÖNÜŞÜYOR

Yatırımcı olan AVM geliştiricilerinin dövizle kiraya veremedikleri için maliyeti tutturmak amacıyla bu tarz dönüşümlere gidebildiğini belirten İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, yabancı yatırımcıların Türkiye'den çıkışlarından sonra Türk ortakların zorlandığını ve iş yapmayan AVM'yi hastane ile özel okullara dönüştürdüklerini söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum