Konutta 'eşyalı ev' kurnazlığı!

Aşırı göç ve kentsel dönüşüm kiralık konut fiyatlarında yükselişe neden oluyor. “Çocuğum oturacak” bahanesi ve açık artırma usulünden sonra bazı konut sahipleri, şimdi de daha yüksek kira bedeli için evlerini eşyalı hale getiriyor. Böylece kiralar en az 1000 TL daha artıyor.

Konutta 'eşyalı ev' kurnazlığı!

Aşırı göç ve kentsel dönüşüm kiralık konut fiyatlarında yükselişe neden oluyor. “Çocuğum oturacak” bahanesi ve açık artırma usulünden sonra bazı konut sahipleri, şimdi de daha yüksek kira bedeli için evlerini eşyalı hale getiriyor. Böylece kiralar en az 1000 TL daha artıyor.

Konutta 'eşyalı ev' kurnazlığı!
10 Ekim 2021 - 12:51

Türkiye’de son zamanlarda hızlanan kentsel dönüşüm, aşırı göç ve okullarda yüz yüze eğitime start verilmesi; kiralık evlere olan talebi tırmandırırken, konut sahipleri de evlerini daha yüksek bedelle kiralamak için çeşitli yollaa yöneliyor. Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; “çocuğum evde oturacak” bahanesinden sonra, açık artırma usulüyle en yüksek fiyat teklif edene kiralama yönteminin de devamında; bazı konut sahipleri ekstra yüksek kira için evlerini eşyalı hale getirmeyi tercih ediyor. Böylece kira fiyatları en az bin TL daha yükseltiliyor. 
 

BEŞ YILDA YÜZDE 157

Kira artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Hakan Erilkun Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Hakan Erilkun, Türkiye’de son 5 senede kira artış hızının yüzde 157 arttığını ve bu oranla OECD ülkeleri arasında kiraların en fazla arttığı ülkeler arasında olduğunu belirtti. Büyük göç alan İstanbul’daki yükselişin, üledeki diğer şehirleri de yukarı taşıdığının altını çizen Erilkun, “Son bir yılda özellikle şehrin köklü merkezlerinde kira bedellerindeki artış inanılmaz boyutlara ulaştı” diye konuştu.
 

STOKLAR HIZLA ERİDİ

Mülk sahiplerinin büyük çoğunluğunun her gün yükselen hayat pahalılığını neden olarak gösterdiğine dikkat çeken Gayrimenkul Uzmanı Hakan Erilkun, buna rağmen kiralık konut bulunamadığını, kiralık konut stoklarının pek çok bölgede Ağustos 2021 döneminden itibaren eridiğini dile getirdi. Kira tutarlarının ve konut sıkıntısının yalnızca köklü bölgelerde değil Yeni Havaalanı, Bahçeşehir, Kemerburgaz gibi başta olmak üzere, şehrin kayma gösterdiği yeni merkezlerde de görüldüğüne vurgu yaptı. Erilkun, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Özellikle Kemerburgaz gibi yeni merkezlerin odağı olan noktalarda kiralık daire neredeyse karaborsaya düşmüş durumda. Örneğin Bahçeşehir’de 1+1 kiralık bir dairenin fiyatı 3.000 TL’den başlıyor. Bu bölgeler yeni iş merkezleri ve üniversite kampüsleri gibi noktalara yakınlıktan ötürü büyük talep gördüğü için mal sahipleri kiralık dairelerini eşyalı hale getirerek kira bedellerine en az 1.000 TL daha ilave etmeyi tercih ediyorlar."

2 BİN LİRALIK DAİRE FİYATI 3 BİNE ÇIKTI

Remax Sonuç Bağdat Caddesi Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık, kiralarda düşüş beklemediklerine dikkat çekti. Işık, “Bir yılda yeni konut üretiminin azalması ve üniversitelerde okula dönüşün başlamasıyla kira artışları zirveyi gördü. Fiyatların düşmesini beklemiyoruz. 2020 yılının ağustos ayında 100 metrekarelik bir evin ortalama kirası 2 bin 100 lira civarlarındayken, bu rakam 1 yılda 3 bin 100 liraya çıktı” ifadelerini kullandı. 

KADIKÖY'DE 2+1 EN DÜŞÜK 4 BİN TL

İstanbul’da ev kiralarındaki artışın yüzde 51’e kadar çıktığına vurgu yapan Erilkun ise sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Yüksek artış nedeniyle emlak firmaları adeta ‘açık artırma’ yoluna gidiyor. Kadıköy, Beşiktaş gibi ana lokasyonlarda 2+1 dairelerin fiyatı 4.000 TL’den başlıyor. Aynı emsalde bir dairenin İzmir’deki kira fiyatı 2.500 TL, Ankara’daki ederi ise 2.100 TL oluyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum