Mağdur olan kiracı kira tespit davası açabilir!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kiralarla ilgili olarak yaşanan olağanüstü bir durumda kiracı dava açabilir.

Mağdur olan kiracı kira tespit davası açabilir!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kiralarla ilgili olarak yaşanan olağanüstü bir durumda kiracı dava açabilir.

Mağdur olan kiracı kira tespit davası açabilir!
20 Kasım 2021 - 13:18

Son zamanlarda yaşanan kira artışları gündemden düşmüyor. Hürriyet'ten Neşet Gündüz'ün haberine göre, özellikle büyükşehirlerde kiralar yüzde yüz artış gösterdi. Yaşanan bu durumda mülk sahipleri ve kiracılar arasında da ipler gerildi.

Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için bazı farklı yollar bulunuyor. Mesela 5 sene önce bir ev kiraladınız ve siz evi kiraladığınızda ülkenin ekonomik şartları normaldi.

Siz de kiraladığınız evin kira bedelini her sene sözleşmede belirtildiği biçimde ve artışta ödüyordunuz, ancak tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, sel, deprem ya da buna benzer ve beklenmeyen bir olay meydana geldi ve siz de bu sebeple kiranızı ödeyemediniz. Böyle bir durumda kira sözleşmenizin uyarlanması için dava açmanız mümkün.

 

Açılan davayla imzaladığınız kira sözleşmesinin şartları mevcut durumunuza göre yeniden düzenlenmiş olacak.

Eğer hakim yaşanan olay sebebiyle oluşan ekonomik şartlar ve zorlukları göz önünde bulundurursa kiranızın belirli bir oranda indirilmesine ve imzaladığınız kira sözleşmenizin makul şartlarda yeniden düzenlenmesi için bir karar verebilir.

Neşet Gündüz'ün Hürriyet gazetesindeki yazısının devamında şu ifadelere yer verdi:

Gelelim kira tespit davasına. Eğer 5 yılınız dolduysa ve TÜFE nedeniyle artmış olan kiranız aynı yerlerdeki kiralardan daha yüksek bir hale geldiyse bunun düzenlenmesi ve makûl bir seviyeye çekilmesi için dava açma hakkına sahipsiniz.

Bu durum aynı zamanda mülk sahibi olanlar içinde geçerlidir.

 

Eğer evinizi kiraya vermenizin üstünden 5 yıl geçtiyse ve örneğin TÜFE nedeniyle aldığınız kira toplamda 5 bin TL’ye çıktıysa ancak bölgedeki kiralar çeşitli nedenlerle 8 bin TL’yi bulduysa ev sahibi olarak kiranın bu şekilde hakkaniyete uygun olarak tespitini isteyebilirsiniz.

*

Eğer kira tespit davanızı yeni kira yılı başlamadan 30 gün önce açarsanız verilecek olan karar yeni kira yılından itibaren geçerli sayılacaktır. Ancak bu 30 günü kaçırırsanız mahkemenin vereceği karar bir sonraki yıl için geçerli olacaktır.

*

Aman dikkat bu süreler çok önemli! Ayrıca, kira tespit davanızı yetkili olan mahkeme, taşınmazın olduğu ilçedeki sulh hukuk mahkemesidir.

*

Bir başka detay daha verelim: Kira uyuşmazlıklarında; başta tahliye talepleri olmak üzere kira alacağı ve kira tespit konularında arabulucuya gidilebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum