Miras kalan evde kiracı varsa ne olur?

Miras yoluyla el değiştiren evlerin hukuki durumları merak ediliyor. Kiracının olduğu evde miras paylaşımı yapılırsa kiracı bundan nasıl etkilenir?

Miras kalan evde kiracı varsa ne olur?

Miras yoluyla el değiştiren evlerin hukuki durumları merak ediliyor. Kiracının olduğu evde miras paylaşımı yapılırsa kiracı bundan nasıl etkilenir?

Miras kalan evde kiracı varsa ne olur?
08 Şubat 2024 - 14:30

Miras yoluyla yapılan mal paylaşımlarında uygulanan kurallar az veya çok biliniyor. Ancak bir evin miras yoluyla el değiştirmesi durumunda kiracının durumunun ne olacağı pek bilinmiyor. Kiracının içerisinde olduğu ev miras ile paylaştırılırsa kiracı bundan nasıl etkilenir? Miras paylaşımı sonrası kiracının durumu ne olur?

KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI?

Bir evin miras yoluyla mülk sahibi değişikliğine uğraması kiracıyı hem etkiliyor hem de etkilemiyor. Öncelikle evin miras ile paylaştırılmasının evin satılması gibi bir sonucu oluyor. Kiracı için kayda değer olan ev sahibinin değişmesidir. Kiracının ev sahibi değişmiş ama kira sözleşmesinde herhangi bir zaafiyet meydana gelmemiştir. Miras bırakan ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi miras paylaşımı sonrası mirasçılar ile kiracı arasında devam edecektir.

Evin mülkiyetini alan mirasçı veya mirasçılar kiracının kapısını kira zammı ile çalabiliyorlar. Ancak kira sözleşmesi devam ettiği için mirasçıların böyle bir hakları bulunmuyor. Kiracı bu durumda kira zammı talebine olumlu yanıt vermek zorunda değildir.

Kiracıları miras yoluyla yapılan ev sahibi değişikliğinde etkileyen kısım evden çıkarılma riskleridir. Eğer mirasçı veya mirasçılardan birisi eve kendisinin ihtiyacı olduğunu belirtir ve bunu da ispat ederse kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptirler. Lakin bunun için uzun bir hukuki süreç gerekebilir. Kiracı bu talebe direnirse mahkeme yolu açılacak ve 2-3 yılı bulacak bir süreç ardından evden çıkarılabilecektir. Kiracılar ile mirasçılar uzlaşırlarsa bu mahkeme süreci yaşanmadan mesele hemen çözülebilir. Burada tarafların yaklaşımları belirleyici olmaktadır.

Bir evin sahibi vefat etmişse o ev miras yoluyla birden fazla kişinin mülkiyetine geçebilir. Bu durumda kiracı kira ödemesini her bir mirasçıya miras payı oranında yapmalıdır. Bu şekilde yapılmazsa kiracı temerrüde düşmüş sayılır ve kira ödemesi yapmamış gibi değerlendirilebilir ve evden çıkarılması gündeme gelebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum