İstanbul Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde yapılan mega kent İstanbul'un Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'na katılım sağlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği ile Bursa Arama Kurtarma Spor Kulübü Derneğine Arama Kurtarma Akreditasyon Sertifikası verdi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Süleyman Soylu, burada gerçekleştirdiği konuşmada, Afet Eğitim Yılı münasebetiyle kurumlarla iş birliği protokollerinin yapıldığını bildirirken, dün itibariyle de 15 yeni protokol eklendiğini söyledi.
Son bir senede 4 şiddetinden büyük gerçekleşen deprem sayısının 258 olduğuna değinen Bakan Süleyman Soylu, depremin vaktinin ve saatinin olmadığını da sözlerine ekledi.
Meydana gelecek depremlere toplum olarak hazırlanılması ve acele edilmesinin önemine değinen Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde konuda planlı ve stratejik bir hazırlık içerisinde olduklarını dile getirdi. Bir taraftan afet bilinci ve risk analizlerinin artırıldığına değinen Bakan Süleyman Soylu, diğer taraftan da ülkeyi afete dayanıklı hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Bakan Süleyman Soylu, 2021'in afet eğitim yılı olduğunu dile getirerek,, "Afetlere hazırlanma konusunda mesela kentsel dönüşüme bakışta ve bireysel önlemlerde de afet eğitimi, insanların daha duyarlı olmasını ve adım atmasını sağlamaktadır. İşte bu yüzden, 2021 yılını Afet Eğitim Yılı ilan ettik ve 51 milyon kişiye ulaşmayı hedefledik. Şu ana kadar 6 milyon 633 bin 56 vatandaşımıza yüz yüze veya çevrim içi afet farkındalık eğitimi verilmiştir." dedi.
Bakan Süleyman Soylu, vatandaşlardan afet ve depremle ilgili sosyal medyada yayınladıkları videoları takip etmelerini, yine yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarında, özellikle mülkiyet sahiplerinden biraz daha fazla gayret sarf etmelerini istediklerini dile getirerek, şunları söyledi:
"Binalarımızın sağlamlığına lütfen iyimser bakmayalım. Biraz tehdit penceresinden bakalım. Evlerimizdeki, iş yerlerimizdeki eşyalarımızı sabitleyelim. Hatta eşya yerleştirmelerinde kendimize kaçma alanları oluşturacak şekilde bir planlama yapalım. Bu işin çözümü, yıkılmayan bina yapmak, yapılmasına ön açmaktır. Bu da hepimizin sorumluluğudur. Binalarımız depreme dayanıklı inşa edilmemişse veya yapı statiği eskimişse, bunu lütfen göz ardı etmeyelim. Bu konuda devletimizin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın önemli projeleri ve çalışmaları var. Lütfen destek olalım ve inşallah kendimizi kayıplardan, zararlardan korumaya gayret edelim."
YORUMLAR