Öğrencilerin çilesi kira

Türkiye'de yaşanan kiralık ev sorunu üniversite kayıtlarının başlamasıyla birlikte daha da arttı. Astronomik oranda kira artışları sadece İstanbul'da değil tüm şehirlerde uygulanıyor. Bazı şehirlerde ise kiralık ev bulmak bile imkânsız. Hal böyle olunca özellikle dar gelirli aileler kara kara düşünüyor

Öğrencilerin çilesi kira

Türkiye'de yaşanan kiralık ev sorunu üniversite kayıtlarının başlamasıyla birlikte daha da arttı. Astronomik oranda kira artışları sadece İstanbul'da değil tüm şehirlerde uygulanıyor. Bazı şehirlerde ise kiralık ev bulmak bile imkânsız. Hal böyle olunca özellikle dar gelirli aileler kara kara düşünüyor

Öğrencilerin çilesi kira
29 Ağustos 2023 - 13:04

Üniversite kayıtlarının başlamasıyla birlikte gündemden hiç düşmeyen barınma sorunu tekrar gündeme geldi. Yurt fiyatlarının aşırı yükselmesi ve kira fiyatlarının el yakıyor olması özellikle dar gelirli ailereri kara kara düşündürüyor.

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ''Kayıtların 28 Ağustos'ta başlamasıyla gerek yurt gerekse de kiralık daire ihtiyacı hat safhaya çıktı. Yeterli arzın olmadığı şehirlerimizde aileler için en büyük yük kira olacak" dedi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre adayların yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri tamamlandı.

Örgün yükseköğretim programlarının lisans ve ön lisansa yerleşen aday sayılarını incelediğimizde, toplamda 898 bin 24 adayın yerleştiğini görüyoruz. Mevcut sayılara baktığımızda ise Türkiye'deki 208 yükseköğretim kurumunda 6 milyon 950 bin 142 öğrenci bulunuyor.

Kayıtların başlaması ile gerek yurt gerekse de kiralık daire ihtiyacı hat safhaya çıktı. Yeterli arzın olmadığı İstanbul'da aileler için en büyük yük kira" dedi.

Yurt kapasiteleri yetersiz

Yurt kapasitesine de değinen Özelmacıklı, "Geçen yılki rakamlara göre ülkemizde 800 yurtta, 850 bin öğrenci barınıyor. Lakin deprem sonrasında da kullanılan yurtların bazılarında depremzede vatandaşlarımız barınmaya devam ediyor. Ayrıca özel öğrenci yurtlarının sayısı ise 4 bin 692 olup, yaklaşık 463 bin 365 yatak kapasitesine sahip.

Bu rakamlara göre yetersiz yurt kapasitesi nedeniyle öğrencilerin bir bölümü ev kiralamak durumunda kalıyor" şeklinde konuştu. Özelmacıklı, "Konut arzının yetersizliği, deprem, kentsel dönüşüm, evlenme ve boşanma sayılarındaki artışlar ile kiralık daire zaten bulunamaz durumda.

Bu nedenle kendi şehirleri dışında öğrenim görecek birçok öğrenci için barınma en önemli sorun haline geldi" dedi.

Buca'da kiralar 10-15 bin lira arasında

İzmir'deki kira fiyatlarını değerlendiren İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise "Bugün öğrencilerimiz özellikle Buca bölgesine geldiklerinde, 10 ile 15 bin lira arasında ful eşyalı kiralık daireler olduğunu görecekler.

8 bin lira ile 10 bin lira arasında da kiralık daireler var. Öğrenciler acilen kiralık arayışına girdiği için tabii ki panikliyorlar. Öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde boş daireler bulunamayınca fiyatlar tabii ki yükseliyor" şeklinde konuştu.

'Kiralar ayrı bir boyutta'

Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi 25 yaşındaki Nedim Batuhan Kayabaş da kira fiyatlarından şikayetçi. Batuhan, "Kiralık daireler çok pahalı ve bu yüzden en az 2-3 kişi kiraya çıkman gerekiyor.

Menderes ilçesinde 3+1 dairenin 18 bin liraya dahi kiraya verildiğini gördüm. Bu rakam bir üniversite öğrencisinin karşılayabileceği bir rakam değil. Bu durum böyle devam eder diye düşünüyorum.

Yurtlarda kalmak da ayrı bir sıkıntı, oralarda kalan arkadaşlara da başarılar diliyorum. Eskiden yazın çalıştığım parayla bir dönem iki dönem kalabiliyordum. Şimdi o mümkün değil. Kiralar ayrı bir boyutta. Yaşanmayacak düzeye geldi" ifadelerini kullandı. 

Edirne'de 'kiralık daire' kalmadı  

Nüfusunun dörtte birini üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Edirne'de de öğrencilerin kiralık daire telaşı başladı. 1+1 dairelerin neredeyse tükendiğini ifade eden emlakçılar, kiralık daire bulmakta sorun yaşandığını ifade etti.

Edirne'de emlakçılık yapan Mehmet Can Altuğ, kiralık daire bulmakta sorun yaşandığını anlattı. Öğrencilerin istedikleri konumda daire bulamadığını ifade eden Altuğ, mevcut kiracıların başka eve taşınmaması nedeniyle daire sorunu yaşandığını söyledi. Edirne'de sürekli 1+1 daire yapıldığının altını çizen Altuğ, ancak bu dairelerin sayısının yetersiz olduğunu belirtti.

Konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye

Kira fiyatlarındaki artış ile konut fiyatlarındaki artış birbiriyle bağlantılı. Türkiye'de yeterli konut üretilememesi kira fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor.

İngiltere merkezli Uluslararası Emlak Danışmanlığı firması Knight Frank'in, 56 ülke ve bölgeyi incelediği Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre 2023 yılının ilk çeyreğinde, konut fiyatları en çok Türkiye'de artış gösterdi. Türkiye'de fiyatlar, 2023 yılının ill çeyreğinde, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 132,8 arttı. Türkiye'yi yüzde 18,8'lik artışla Kuzey Makedonya takip etti. Üçüncü sırrada ise yüzde 16,6'lık artışla Hırvatistan yer aldı.

Bu ülkeyi ise yüzde 15,3'lük artışla Litvanya izledi. Endeks'e göre şehirlerdeki fiyat değişimlerinde listenin zirvesinde, Türkiye'nin üç büyük şehri yer aldı. Ankara'daki artış yüzde 135,3 olarak belirlendi. Ankara'yı yüzde 133 ile İzmir, yüzde 127,3 ile İstanbul izledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum