Online Konut Satışları Sektöre Can Suyu Oldu!

KONUTDER başkanı Altan Elmas, pandemi nedeniyle yurt dışında konut satışlarının yüzde 70'inin online olarak gerçekleştiğini, online satışların sektöre can suyu olduğunu söyledi.

Online Konut Satışları Sektöre Can Suyu Oldu!

KONUTDER başkanı Altan Elmas, pandemi nedeniyle yurt dışında konut satışlarının yüzde 70'inin online olarak gerçekleştiğini, online satışların sektöre can suyu olduğunu söyledi.

Online Konut Satışları Sektöre Can Suyu Oldu!
27 Aralık 2020 - 15:04

KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 8. Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında gerçekleştirilen "Hizmet İhracatında İnovasyon" başlıklı panelde açıklamalar yaptı.

Sektördeki 1,2 milyar dolarlık payı 6 milyar dolara kadar çıkardıklarını dile getiren Altan Elmas, "Sektör olarak vatandaşlık hakkı ücretleri düşürüldüğünde, kendimize koyduğumuz hedef orta vadede 10 milyar dolardı. Ancak potansiyel olarak 25 milyar dolara ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. Türkiye, birçok sorun ve sıkıntıya rağmen hala bir cazibe merkezi." şeklinde konuştu.

İnşaat sektörünün aslında hizmet ihracatı içinde yer almadığını belirten Altan Elmas, "Biz öyle görüyoruz ama düzenlemelerimiz o noktada değil. Biz yurt dışına konut satmak için hiçbir reklam, pazarlama, dış fuar ya da dışarıda açtığımız satış ofisleri ile alakalı herhangi bir destek alamıyoruz. Örneğin, Sur Yapı olarak, bir sene önce Almanya'da satış ofisi açtık. Bu sürecin yüzde 70'i pandemi dönemine denk gelmiş olsa da bu ofisi açtığımız için son derece memnunuz." dedi.

Yabancılara konut satışında yeni bölgelerin varlığına değinen Elmas, şöyle konuştu:

"Doğu Karadeniz Bölgesi, bundan 5 sene öncesine kadar hiçbir yabancının bilmediği, gelmediği bir bölgeydi. Bazı gayretlerle şu an yabancılar için önemli konut satışlarının yapıldığı bir bölgeye dönüştü. Özellikle Körfez ülkeleri büyük bir ilgi duyuyor. Kapadokya ise özellikle Uzak Doğu ülkelerinden ilgi görüyor. Burası sadece turist anlamda değerlendiriliyor ama konut satışı da yapabiliriz. Yani farklı bölgelerde farklı pazarlama yöntemleri ile satış yapma olanağına sahibiz. Diziler, satışlar için büyük bir araç. Çünkü Türkiye'yi cazip hale getiriyor. Biz ülke olarak başarıları yüksek ve potansiyelleri başarılı şekilde değerlendirebilen bir yapıya sahibiz. Fakat söz konusu kolektif hareket olduğunda yeteri başarıyı gösteremiyoruz ve bir araya gelmekte sorunlar yaşıyoruz."

Altan Elmas, sektörün dijitaldeki varlığını daha da güçlendirmeye çalışacaklarını belirterek "Bu anlamda önemli bir altyapı oluşturduk. Yabancıya satışta dijitalin yarattığı avantajın büyüklüğünü pandemide gördük ve görmeye devam ediyoruz. Şu anda mevcut yabancı satışlarımızın yüzde 70'ine yakınını online olarak gerçekleştiriyoruz. Özellikle de Uzak Doğu ile artık tamamıyla dijitalden irtibat halindeyiz. Yine Arap coğrafyasında hatırı sayılır bir orana ulaştık." dedi.

"Dijital satışlar sektöre can suyu oldu"

Altan Elmas, konut satışında sektör olarak hedefledikleri 10 milyar doların salgınla sekteye uğradığını dile getirerek, "Ulaşımın, erişimin düşmesi ile satışlar epeyce düştü. Fakat bu dönemde şöyle bir avantaj yakaladık. Çin, Vietnam ve Tayvan'ın dahil olduğu Uzak Doğu ülkelerinin pandemiye erken yakalanıp erken çıkması bize nisan, mayıs aylarında olumlu yansıdı. Dijital platformlar üzerinden satışlar gerçekleştirdik, sözleşmeler imzaladık, para tahsil ettik. Tabii, bu durum sektör için can suyu oldu." diye konuştu.

Mega kent İstanbul'da satılan özellikle markalı birinci el konutların yaklaşık yüzde 20'sinin yabancıya satışa dönüştüğünü dile getiren Altan Elmas, bunun çok ciddi bir rakam olduğunu belirtti.

Altan Elmas, "Sur Yapı olarak da satışlarımızın yüzde 20'si yine yabancı bazlı satışlardan oluşuyor hem İstanbul'da hem de Antalya'daki projelerimizde. Yabancılara konut satışının faydasını özellikle 2018-2019 yıllarında ciddi şekilde hissettik. Faizlerin yükselmesi ile iç talep azalmıştı." dedi.

Döviz fiyatlarının yükselmesiyle konut fiyatlarının makul hale geldiğini dile getiren Elmas, "Şu anda İstanbul gayrimenkul piyasasının, eş değer metropollerle kıyaslandığında, çok ucuz olduğu görülüyor. İstanbul'da metrekare fiyatları ortalama 1.000 doların altında seyrediyor. Bu çok kelepir bir rakam. Dünyanın ilk 30'da yer alan hiçbir metropolünde bu rakamları görmek mümkün değil." diye konuştu.

"İhraç edilen diziler birçok fırsatı beraberinde getiriyor"

Yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ da dizi ve sinema sektörünün Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Ancak biz bugüne dek sinema ve dizi sektörünü ortak bir stratejide yürütemedik. Küresel şirketler, bu gerekliliğin farkında. Türk dizilerine ciddi oranlarda reklamlar vererek kendilerinin tanıtımı ve PR'ını yapıyorlar. Herhangi bir ürünlerini başrol oyuncuları kullanıyor. Bu da doğal olarak tüm dünya tarafından görünür olmanızı sağlıyor. Ülkemizin dizilerinde de bunu yapmalıyız." dedi.

İhraç edilen dizilerin birçok fırsatı beraberinde getirdiğine değinen Bozdağ, "Pakistan sayesinde dünya YouTube rekoru şu anda bizde. Diriliş Ertuğrul'u inanılmaz seviyorlar. Dünya genelinde 1,5 milyara ulaştık. Sadece birinci bölüm 85 milyon izlendi. Ancak bu bir günümüz dizisi olsa ve Türkiye'ye ait ürünler o dizinin içinde tanıtılsa Pakistan, bizim için inanılmaz bir ihracat pazarı olacak." şeklinde konuştu.

Bozdağ, Türkiye dizi ve sinema sektörünün ihracatçıların önemli pazarlama araçlarından biri haline gelebileceğini belirterek, "Katıldığımız uluslararası fuar ve tanıtım organizasyonları sayesinde bu potansiyeli görebiliyoruz. Eğer iş dünyası dizi sektörü için ortak bir strateji geliştirip bunu yönetebilirse, yönetmen, oyuncu ve senaristleri kendi ülkemizin tanıtımı noktasında bir elçi olarak kabul edebilirsek hem sektör büyüyecek ve böylece daha iyi, kaliteli projelere imza atabileceğiz hem de ihracatçılar sektörümüzden ziyadesi ile beslenebilecek." dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum