Otopark Yönetmeliği tartışılması gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Biva Mimarlık yönetim kurulu başkanı Vahap Yılmaz, “ Bu yönetmelik 7 defa ertelendi. Son olarak yönetmeliğin maddeleri değiştirildi. Yönetmeliğin 7 kez ertelenmesi ve değişikliğe gidilmesi bu yönetmeliğin uygulanabilir olmadığını gösteriyor. 31 Martta ertelenmediğinde daha büyük bir facia olur. Küçük parsellerden oluşan ve yapılaşmasını büyük oranda tamamlayan İzmir’de mevcut yapılaşmanın yüzde 70’inde otopark yapmak mümkün değil” dedi.
MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ BİTME NOKTASINA GELİR
Otopark yönetmeliğinin deprem riski altındaki binaların dönüşümünü olumsuz etkileyeceğini savunan Yılmaz, “İnsanların can güvenliğini korumak için 50-60 yıllık binalarını yenilerken inşaat maliyetlerini karşılamakta güçlük çektiği bu dönemde otopark zorunluluğunun getirilmesi bir facia olur. Mimarlar küçük bir parselde projeyi çizerken işin içinden çıkamıyor. Çekme mesafesi olmayan bir yerde otopark yeri çıkmıyor. Yer altı otoparkı yapmak istediğinizde çevre yapıların birbirine yakın olması, bitişik nizam olması, giriş çıkışının sıkıntılı olması nedeniyle teknik açıdan mümkün değil. Ayrıca tüm araçları bodruma sığdıramadığınız için bir kat daha kaybolacak. Rampa yapmak mümkün olmayacağından araç asansörü koymak gerekecek. Araç asansörü çok büyük maliyet oluşturacak. Getirdiği külfet çok fazla. Bu da işi çözümsüzlüğe götürür. Müteahhitlik sektörü bitme noktasına gelir.”
OTOPARK İÇİN ÖDEDEDİĞİMİZ MİLYONLARCA LİRA NEREDE?
Otoparkla ilgili farklı çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Vahap Yılmaz belediyelerin yıllardır aldığı milyonlarca liralık otopark paralarının ne yapıldığını sordu. Atakent projesi için 1 milyon 200 bin TL otopark ücreti ödeyeceğini toplamda ödediği miktarın 15-20 milyon lirayı bulduğunu belirten Yılmaz verdiğimiz otopark paraları nerede diye sordu. Yılmaz şu ifadeleri kullandı, “Otopark sorunu elbette çözülmeli, trafik rahatlamalı ama bunu yapacak olan kurumlar var. Belediyelerin alanları var. Belediyeler bu alanlarda yer altı otoparkları yapabilir. Biz yıllardır otopark parası ödüyoruz. Bizim ödediğimiz otopark paraları nerede? Belediyelerin, biz parayı ödedikten sonra bu parayla şuraya otopark yaptık bu otoparkları kullanabilirsiniz diyebiliyor olması gerekiyor. Ben 1 hafta sonra bitirmiş olduğum için bir proje için 1 milyon 200 bin TL otopark parası ödeyeceğim. Benim ödediğim bu para nereye gidecek? Bu ödediğim para ile otopark için çözüm üretilmesi gerekmiyor mu? Bugüne kadar 15-20 milyon TL otopark parası verdim. Binlerce firma otopark parası verdi. Verdiğimiz otopark paraları nerede? Belediyeler bunun hesabını vermeli. Hem otopark parası verelim, hem bu parayla otopark yapılmasın. Daha sonra otopark yapma zorunluluğu yine müteahhitlere yüklensin. Müteahhitler ne yapsın. Yeni yönetmeliğin çok büyük bir karmaşa ve çözümsüzlük getireceğini düşünüyorum. Bu yönetmelik her yerde uygulanamayacaktır.”
YORUMLAR