Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Muhalefetin itirazlarının olduğu kanunla imar hakkı aktarımı da geldi.
Dünya gazetesinde Hamide Hangül'ün haberine göre İmar Kanunu’nun 5’inci maddesine “imar hakkı aktarımı” tanımı eklendi. Böylece daha önce imar planlarına not düşülerek spesifik olarak yapılabilen imar transferi, kanunla genele yayılarak uygulanacak.
Bir arsanın okul, yol, park, yeşil alan gibi kamu hizmet alanlarında kalması halinde, o parseldeki emsale esas inşaat hakkı başka parsel taşınabilecek.
Yani ilgili kamu idaresi ya da belediye, kendisine ait başka bir imar alanında vatandaşa yer gösterecek. Burada metrekareden ziyade ekonomik değer belirleyici olacak.
Arsanın değeri ise raporla belirlenecek. Bu değeri SPK lisanslı değerleme şirketleri yapacak. Örneğin 1 milyon liralık 200 metrekare bir arsanın değeri, başka bir yerde 100 metrekareye denk gelebilir. O zaman da vatandaş ona göre tercih yapacak. Ya da tam tersi 1,2 milyon liralık bir arsa değeri, imar hakkı transferiyle 1 milyon liralık arsa için imkan sağlıyorsa mahsuplaşma devreye girebilecek. Kamu, vatandaş kabul ederse arasının üzerine kalan kısım için de para ödeyip denkleştirecek.
Düzenleme, yenilikler getirse de şehir plancıları açısından bazı handikapları da var. Bazı bölgelerde nüfus dengesinin bozulması riskine işaret edildi.
Kanunla ilgili eleştiriler sürüyor. "Kamulaştırılarak sosyal donatı alanı olan o bölgenin, gelecekte yerel yönetim değiştiğinde yeniden özel mülkiyete dönmesi nasıl engellenecek?" sorusu yanıtlanabilmiş değil.
Muhalefet imar hakkı transferine itiraz ediyor. DEM Parti, imar aktarımına 'rant aktarımı' diye karşı çıkarken, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak itirazlarını şöyle sıraladı: "Özel mülk sahiplerinin yıllardır kamulaştırılmayı bekleyen taşınmazlarının bedelsiz olarak kamuya devredilmesi ve imar hakkı aktarımı yöntemiyle başka parsellerde kullanıma sunulması öngörülmektedir" demişti.
Meclis'te kabul edilen ve bazı kanunlarda değişiklik öneren yasa teklifine CHP'li Karasu'dan tepki geldi. Yasa teklifine 'zorba' benzetmesi yapan Karasu, "Vatandaşın imarına çökme maddeleri var" dedi.
Anayasa hukukçusu Tolga Şirin ise kanun teklifinde söz konusu maddedeki "imar hakkı aktarımı" konulu hükmünün taşınmazlara keyfî el atmalara fazlasıyla müsait olduğunu belirterek, “Bir sabah tapulu evinizin, "imar hakkı aktarımı" ile şehrin ücra köşesindeki bir arsayla değiştirildiğine tanıklık edebilirsiniz” değerlendirmesini yapmıştı.
YORUMLAR