Konut ve arsa fiyatlarındaki artış hisseli tapu sahiplerini de harekete geçirdi. Hisseli tapu sahiplerinde hukuki sorunlar gitgide büyürken yapılan hatalar nedeniyle büyük sorunlarda beraberinde geliyor. Hukuki sorunlarla karşı karşıya kalmak istemeyen kişilerin bu detayı gözden kaçırmaması gerekiyor. İşte hisseli tapu işlemlerindeki o detay…
ÖN ALIM HAKKI NE DEMEK?
Elinizdeki tapunun birden fazla kişiye ait olması durumuna hisseli tapu adı verilmektedir. Bu tür tapularda tapu sahiplerinin belirli sorumlulukları bulunuyor. Kendi üzerine düşen payını satmak isteyen ev sahiplerinin diğer ortakları ön alım hakkı nedeniyle payı alıp alamayacağını sorması gerekiyor. Bunun yanı sıra tapu sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi sorumluluğu her tapu sahibinin payına göre kendisine aittir. Hisse sahibinin kendisinde bulunan tapu harcı payını ödememesi ya da düzenli olarak vergi ödemesi gibi diğer hissedarlara dava açma hakkı doğuruyor.
BU DETAYA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR
Ortaklardan birinin şikayetçi olarak mahkemeye başvuru yapması durumunda hakim tarafından ortaklığın sona erdirilmesi yönünde karar çıkmaktadır. Hisse sahibinin ortaklıktan çıkarılması durumunda kalan hissedarlar arasında yeniden hisse paylaştırılması yapılmaktadır. Mahkeme tarafından kararlaştırılan tutarı ödeyen hisse sahipleri ise o hissedarın hakkını da satın almaktadır.
HİSSELİ TAPU RİSKLERİ NELERDİR?
Eğer elinizde hisseli tapu var ise bazı risk ve zorluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Güven problemi bunların başında gelirken hisseli tapuda çok hisseder olması nedeniyle anlaşmazlık çıkma olasılığı da yükseliyor. Tapu sahipleri arasında gerçekleştirilen sözleşmenin 3 kişilerde güven problemlerin ortaya çıkarttığı görülüyor. Bunun yanı sıra paylaştıktan çıkarılabilme gibi durumlarda görülmektedir.
HİSSELİ TAPU MÜSTAKİL TAPUYA DÖNÜŞTÜRÜLÜR MÜ?
Elinizde bulunan tapunun gerçek ve tüzel kişilerin taşınmaz üzerindeki hakkını gösteren resmi bir evraktır. Arsa, konut veya benzeri gayrimenkullerin Tek Sahibi olabileceği gibi birçok sahibi olma ihtimali de bulunuyor. Bu duruma ise hisseli mülkiyet ya da hisseli tapu adı veriliyor.
Hisseli tapu bir kişinin ölümü üzerine Geride kalan mirasçılarının üzerine tanımlanan hak olarak görülmektedir. Bu kapsamda mirasçılar taşınmaz üzerinde hisseli malik olarak görülmektedir. Ölen kişi ile birlikte tapu sahibi tek kişi olmaktan çıkar. Bu kapsamda hukuken birçok mirasçı hisseli tapuya sahip oluyor.
Genellikle hisseli tapuya bir kimsenin ölümü üzerine geride miras bıraktığı gayrimenkulün, mirasçılarının bu taşınmazda "hisseli malik" olmaları sebebiyle rastlanır. Artık ölen kişi tek tapu sahibi olarak yoktur. Onun yerine hukuken birden çok mirasçı bu taşınmazda "hisseli tapuya" sahiptir. Tüm ortakların hisselerini satın alan kişi ise müstakil tapu sahibi olabilir.
YORUMLAR