Torbalı Güncel'in haberine göre 30 Ekim tarihinde meydana gelen ve 115 can kaybına yol açan depremde yüzlerce binada hasar meydana geldi. Ağır hasar gören binalarda birisi de Torbalı belediye hizmet binası oldu. Sarsıntı anında büyük paniğin yaşandığı belediye hizmet binası ağır hasar alırken binanın riskli olması sebebiyle tahliye kararı alındı. Belediye binası üç gün süren tahliye çalışmalarının ardından Belediye Kültür Merkezi’ne taşındı. Konu ile ilgili olarak Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yakupoğlu, İmar ve Şehircilik Müdürü Çiçek Gültekin Elbir, Yapı Kontrol Müdürü Celil Gül, gazetecilere detaylı açıklamalarda bulundu.
HER AN YIKILMA TEHLİKESİ VAR
İmar ve Şehircilik Müdürü Çiçek Gültekin Elbir, tarafından yapılan açıklamada “depremden sonra belediye hizmet binasının bodrum katında kolon kiriş ve tabliyenin betonlarının döküldüğü yıllar içerisinde taşıyıcı donatı demirlerinin korozyona uğrayarak mukavemetini kaybettiği,en son depremle birlikte kolon kiriş ve tabliyelerde sehim ve çatlaklar oluştuğu tespit edilmiştir. Ayrıca 08.11.2016 tarihinde belediyemiz binasının deprem dayanaklığı durumunun tespiti amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sertifikalı yetkili Vetaş Yapı ve Malzemeleri Laboratuvarı tarafından betondan alınan numunelerle yapılan testlerde ortalama basınç dayanımı 12,9 çıkmıştır. Kabul edilebilir sınır olan C20’nin ise çok çok altındadır. Kolon ve kiriş donatılarında yapılan gözlemsel kontrollerde donatı demirlerinin çürüdüğü, etriye aralıklarının deprem yönetmeliğine uygun olmadığı anlaşılmıştır. Bu durumda binanın her an yıkılma tehlikesi vardır. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimler sonucunda da hasar raporu oluştuğundan, çalışan personelimiz ve vatandaş sirkülasyonunun yoğun yaşadığı hizmet binamızda hiç kimsenin can güvenliğini tehlikeye atmamak adına Belediye Başkanımızın talimatları ile tahliye kararı aldık. Yeni hizmet binamız olarak da Belediye Kültür Merkezi Binasına yerleşmiş bulunmaktayız” dedi.
DEMİRLER ERİMİŞ
Binanın tarihçesi hakkında bilgi veren Elbir, yapının sulak alan üzerine inşa edildiğini belirterek “1985 yılında yapılan binada her dönem tadilatlar yapıldı. 1989 ve 2004 yılları arasında sadece bir katı belediye olarak kullanıldı. İlk yapıldığı yıllarda bir katında vergi dairesi ile düğün salonu, bodrum katında market hizmet verilirken, iki katı ise özel işletmelere kiraya verilmişti. Depremden önceki durumunda ise bodrum katı arşiv, zemin katın yüzde 85’i hariç 3 katta belediye birimleri yer alıyordu. 1985 yılında yapımına başlandığında bölgenin sulak olması ve temelinde kaynayan su olması nedeniyle haftalarca inşaatın temelinden su çekildi. Zamanla bu su yine kaynadı. Haliyle suyun sebep olduğu nemin binayı ne duruma getirdiğini son depremde görmüş olduk. Bu süreçte kolonlar çürüyüp, demirler erimiş” dedi.
KENT MEYDANI OLACAK
Elbir ayrıca ağır hasar gören binanın yıkımına başlanacağını da açıkladı. Hizmet binasının hemen yakınında bulunan araziye yeni hizmet binasının yapımı için ihale sürecini hızlandıracaklarını açıklayan Elbir, "var olan binanın yıkılarak kentin en önemli ihtiyaçlarından bir olan kent meydanını ilçemize kazandıracağız" dedi. Elbir ayrıca otoparkın da yer altına alınacağını vurguladı.
İNŞAATI YARIM KALDI, DEVRETMEYE HAZIRIZ
Geçmiş dönem Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez döneminde yapımına başlanan ancak yarıda kalan belediye hizmet binasının hükümet konağı olarak hizmet vermesi devir işlemlerine hazır olduklarını kaydeden Elbir, “belediye binası olarak kullanılması planlanan binanın müteahhidinin iflas edip, kayıplara karışması inşaatın yarım kalmasına neden oldu. Binanın şuan ki durumu yüzde 41, İller Bankası’ndan alına hak ediş ise yüzde 70’tir. Depremde hasar gören kamu binası sadece Torbalı Belediyesi değildir. Bizim Belediye Kültür Merkezi’ne geçme imkanımız vardı, geçtik. Ancak diken üstünde duran Hükümet Konağı’nı görmezden gelmemiz mümkün değil. Kaymakamlık, tapu, nüfus müdürlüklerinin yer aldığı Hükümet Konağı’nın acilen taşınması için gerekli her şeye hazırız. Bunun için yarım kalan binayı İçişleri Bakanlığı’na devretmeye hazırız. Neticede kendi işlerini değil Torbalılı vatandaşların işlerini görüyorlar. Biz devletimizin bekası için bu adımı atabiliriz” dedi.
KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİNE ZORUNLU ROTASYON
Belediye Kültür Merkezi’nin ilçedeki kültür-sanat etkinliklerinin çekim merkezi olduğunu ancak zorunluluk gereği buraya taşınmak durumunda kaldıklarını belirten Elbir, “Belediye Kültür Merkezi’ne taşınarak güvenli bir alanda hizmet verecek olsak da kültürel ve sanatsal etkinliklerin azalacak olmasının da üzüntüsünü yaşıyoruz. Yılda ortalama 3 bin 700 öğrencinin çeşitli branşlarda eğitim aldığı, 200’ün üzerinde etkinliğin gerçekleştiği kültür merkezimizde maalesef bu süreçte bu çalışmalar sona erecek. Kültür ve sanatsal etkinliklerimiz bundan sonraki süreçte dışarıda ve kısıtlı olacakken, bir müddet kentimizdeki öğrencilerimize kurslarla destek olamayacağız” dedi.
YORUMLAR