Yazlık ev kiralayacaklar dikkat! Mutlaka sözleşme yapılmalı!

Eviniz başkasına da kiralanmış olabilir!

Yazlık ev kiralayacaklar dikkat! Mutlaka sözleşme yapılmalı!

Eviniz başkasına da kiralanmış olabilir!

Yazlık ev kiralayacaklar dikkat! Mutlaka sözleşme yapılmalı!
27 Nisan 2022 - 15:09

Yaz yaklaşırken yazlık evlere olan talep ve ilgi de her geçen gün artıyor. Ancak arzın sınırlı olması ve kimi bölgelere olan yoğun talep, fahiş artışları da beraberinde getirdi. Ortalamada aylık rakamlar 30-35 bin liradan başlayıp, 175-200 bin liraya kadar çıkarken, lüks malikanelerde ise rakamlar milyonu buluyor. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, yazlık ev kiralayanların hukuki olarak nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı.


Sayfiye yerlerinde kiraların yükselmesi ile birlikte ev sahiplerinin yıllık değil aylık kiralamalara yöneldiğinin altını çizen Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, “Bu durum da bölgede ikamet eden kiracıları oldukça zor durumda bırakıyor. Yüksek kira bedelleri karşısında bölge halkı çok zor bir durumda bırakılırken bölgede yaşayan memurlar şehrin uzak bölgelerine taşınmak zorunda kalıyor. Yüksek kira bedeline dayalı anlaşmazlıklar büyük şehirlerde olduğu gibi sayfiye yerlerinde de oldukça artmış durumda.” dedi.
Kakıcı Şimşek, yazlık ev kiralayanların dikkate almaları gereken noktaları da şöyle açıkladı:
•    Mutlaka Sözleşme yapılmalı ve sezonluk ev kiralamak için yapılacak sözleşmede kira bedeli, kiranın hangi tarihte ne şekilde yatırılacağı, kiralamanın bitiş tarihi gibi bilgiler yer almalıdır. Kiralanan evde bulunan demirbaşların ve kiralamaya dair özel şartların da sözleşmede yer alması gerekir. Vergi ve temizlik parası gibi ekstra ücretleri konuşarak netleştirin.
•    Mutlaka öncesinde konaklamayı planladığınız bölgede piyasa araştırması yapılmalıdır. Konaklamayı planladığınız bölgedeki diğer benzer villaların fiyatlarını mutlaka kontrol edin. Kiralamak istediğiniz villanın ya da yazlığın fiyatı diğerlerine oranla dikkat çekecek ölçüde azsa, bunun nedenini mutlaka sorgulanmalıdır.
•    Eğer siz yazlığı kiralamaktan sonra müsaitlik takvimi güncellenmiyorsa, büyük bir ihtimalle aynı tarihlerde defalarca kez farklı kişilere kiralanacaktır. O yüzden kiralama sonrası müsaitlik takvimini mutlaka kontrol edin. 
•    Sahibinden ya da emlakçıdan sezonluk yazlık ev kiralarken mutlaka bir sözleşme yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Kakıcı Şimşek, “Yazlık ev kiralayan kişinin hak ve sorumlulukları, taraflar arasında imzalanan sözleşmede belirtilir. Yazlık evde kalma süresi boyunca herhangi bir problemle karşılaşmamak için bu sözleşmeyi dikkatle okumakta fayda vardır. Yazlık evde evcil hayvan bulundurma hakkı, fazla ses yapılması durumunda gayrimenkul sahibinin sözleşmeyi feshedip edemeyeceği ya da evi kiraladıktan sonra cayma hakkının bulunup bulunmadığı gibi konular hakkında sözleşmede geçen ifadeler dikkatle okunmalı ve sonrasında doğabilecek sorunlar bu şekilde en baştan bertaraf edilmelidir. 
•    Çoğu kiralık yazlık içerisinde sigara içmek yasaklanmıştır. Benzer şekilde evcil hayvanları beraberinde getirmek de mülk sahipleri tarafından yasaklanmış olabilir. Evcil hayvan sahibi kişilerin kiralayacakları evde bu konuya dair bir kısıtlama bulunup bulunmadığını öğrenmelerinde fayda vardır. Site içerisinde ya da bungalov gibi tabiat içerisinde yer alan bir ev kiralayacak çocuk sahibi kişilerin ise yaş kısıtlaması olup olmadığını dikkat etmesini öneririz. Yine, müzik dinleme, misafir ağırlama gibi farklı konularla ilgili bir yasağın bulunup bulunmadığı da önem arz etmektedir.
•    Ayrıca yapılan sözleşmelerde kiracının cayma hakkı da genellikle bulunmamaktadır. Bu nedenle yazlık kiralarken giriş çıkış tarihlerinin çok iyi belirlemesi ve çok önemli bir neden olmadıkça rezervasyonun iptal edilmemesini tavsiye ederiz.  Aksi takdirde sadece kaporanın yanmasıyla sınırlı kalmayıp, belirlenen kiralama ücretinin de tamamının ödenmesi gerekebilir.” şeklinde görüşlerini dile getirdi. 

Elvan Kakıcı Şimşek, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Özel hukuk alanında yüksek lisans yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında Londra’da bir hukuk bürosunda çalıştıktan sonra 2007 tarihinden bu yana Kakıcı Şimşek hukuk bürosunun kurucu ortaklarındandır. Özellikle Gayrimenkul hukuku, Aile hukuku, medeni hukuk başta olmak üzere özel hukuk alanında uzmanlaşmıştır. Ayrıca son zamanlarda girişimcilerin ihtiyaçları ile ortaya çıkan Girişim Hukuku üzerine de çalışmalar yapmaktadır. Makaleleri çeşitli yazılı ve dijital basımlarda yayınlanmakta olup hukukçunun akademik yönünü sürekli geliştirmesini çok önemsemektedir. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Özyeğin Üniversitesi 10.000 Kadın Mezunları Derneği ve İstanbul Barosu üyesidir. Sosyal sorumluluk projelerini desteklemekte ve "toplumsal cinsiyet eşitsizliği” kavramı üzerinde Türk toplumundaki kadının yeri konusunda yapılan her türlü sosyal farkındalık çalışmalarının gönüllü destekçisi olmaktadır.  2 çocuk annesidir.





 

YORUMLAR

  • 0 Yorum