Yeni vergi paketine göre kira vergisinde hesaplama nasıl olacak?

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni vergi paketinde detaylar netleşiyor. Pakette gayrimenkul ve kira vergilendirmesiyle ilgili düzenlemeler de var.

Yeni vergi paketine göre kira vergisinde hesaplama nasıl olacak?

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni vergi paketinde detaylar netleşiyor. Pakette gayrimenkul ve kira vergilendirmesiyle ilgili düzenlemeler de var.

Yeni vergi paketine göre kira vergisinde hesaplama nasıl olacak?
24 Haziran 2024 - 13:56

Türkiye gündeminin en önemli başlıklarından biri Meclis'e sunulması beklenilen vergi paketi oldu. Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni vergi paketinde detaylar netleşiyor. Pakette birçok alanda yeni düzenlemeler yer alıyor ve bunlar hem yurttaşın cebini hem günlük hayatını etkileyecek.

Pakette en merak edilen düzenlemelerden biri de gayrimenkul ve kira düzenlemesi. Milliyet gazetesine konuşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, şu bilgileri aktardı:

"Gayrimenkul ve kira vergilendirmesini iki başlık altında değerlendirmek gerekli. Gayrimenkul değer artış kazancında gayrimenkulün alış tarihi ile satış tarihi arasındaki süre 5 yıl ise alış tarihindeki rakamsal değerin satış tarihindeki enflasyon verisi ile güncellenerek taşınmasıdır.

Sonrasında satış rakamından güncellenen rakam çıkarılarak bulunan rakam istisna rakamının üzerinde ise vergi dilimleri hesaplanmaktadır.

Getirilmesi planlanan düzenleme ile buradaki 5 yıllık süreç tarihe karışarak siz hangi yıl alırsanız alın aradan 5 veya 10, hatta 30 yıl bile geçmiş olsa bile istisna rakamı kaldırılarak hesaplama yöntemi aynı olmak üzere yeni bir düzenleme getirilmesi planlanmaktadır."

"Diğer başlık ise kiralar konusu" diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Her yıl verilen Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) uygulaması kaldırılarak tamamen kayıt dışını kayıt altına alarak sorumluluğun bankalara verilmesi planlanmaktadır. Tabi burada da hem ev hem de iş yerleri için uygulanacak olan istisna rakamların kaldırılması planlanıyor.Süreç şu şekilde olacak: Siz kiracı olarak kiranızı bankaya yatıracaksınız sonrasında ise buradaki rakamdan %20 oranında kesinti yapılıp kalan rakam mal sahibinin hesabına yatırılacak. Rakamsal olarak ifade edecek olursak 12.500 TL brüt kiradan 2.500 TL stopaj gelir vergisi kesintisini banka vergi dairesine yatıracak, kalan 10.000 TL net kirayı ise mal sahibinin hesabına yatırılacağını söylemek mümkün.Reelde bakınca istisna rakamının tamamen kaldırılması ve götürü gider yönteminde bulunan %15’lik indirim hakkında tanınan haklarda tamamen bütçeye kaynak olarak geldiğini söyleyebiliriz. Kısaca 10 aylık kira mal sahibine 2 aylık kira geliri bütçeye kaynak olarak aktarılacaktır.

Hatta her yıl yeniden değerleme oranında güncellenen gelir vergisi 3. dilimi üstünde olan yıllık kira toplamının üzerinde ise beyan vermeye imkan tanınacak.

Diğer taraftan %20 stopaj kesintisi üzerinden vergi iadesi alınmasının da mümkün olacağını söylemek gerekli. Burada yatırılan yıllık rakamlar önem taşıyacaktır." 

YORUMLAR

  • 0 Yorum