Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar ev sahipleri ile kiracılar arasında farklı bir probleme neden oluyor. Gelirleri ile giderlerini denkleştiremeyen vatandaşlardan bazıları kira ödemelerini yaparken büyük sıkıntı çekiyorlar. Kirasını ödeyemeyen kiracılar bunun karşılığında ev sahiplerinin neler yapabileceğini merak ediyorlar. Kendilerine nasıl yaptırımlar uygulanabileceğini sorgulayan kiracılar karşılaşacakları problemlere ilişkin kendilerini hazırlamak istiyorlar.
KİRA ÖDENMEZSE NE OLUR?
Kira sözleşmelerinde kira ödemelerinin ne zaman yapılacağı yazılmaktadır. Bu sözleşmeden kaynaklanan ve kiracıların en önemli sorumlulukları da kira ödemelerini günü gününe yapmaktır. Kiracının kira ödemesini geciktirme veya eksik yapma gibi bir hakkı yoktur. Ödeme yapmayan kiracılar ise tamamen ev sahiplerinin inisiyatifine kalmaktadırlar.
Kiracı kirayı ödemezse 1 gün bile geçse kanunen temerrüde düşmüş kabul ediliyor. Yani kiracı ev sahibine borçlu oluyor. Bu borç da zamanında ödenmediği için ev sahibinin yasal işlem yapmasına imkan sağlanıyor. Ev sahipleri bu durumda kiracıya yazılı ihtar gönderebilir. Noter üzerinden gönderilen ihtarda kiracının kirasını ödemesi istenir. Kiracı eğer ödeme yapmazsa o zaman icraya başvurarak ev sahibi kira ödemesini tahsil edebilir.
Kiracıya gönderilen yazılı ihtarın bir başka büyük bir önemi vardır. Ev sahiplerinin bu ihtarları göndermelerindeki asıl amaç da genellikle kira tahsilatı yapmak değil kiracıyı evden çıkarmak için gerekçe elde etmektir. Yasalara göre kira sözleşmesinin 1 yıllık dönemi içerisinde kiracı eğer iki defa kirasını ödemez ve ev sahibi de bu haklı gerekçe ile yazılı ihtar çekmişse ev sahibine kiracıyı evden çıkarma hakkı veriliyor. Kiracı kira borcunu ödemiş olsa dahi o iki yazılı ihtar mahkemeden kiracı için tahliye kararı çıkmasına yetiyor.
YORUMLAR